Koor Hèjs Nèjs.
Koor Hèjs Nèjs. Foto: Eigen foto

Culturele avond in ons Môk’s café

Algemeen

MOOK - Het is weer gelukt om een mooi en divers programma samen te stellen voor de culturele café avond in Mook op 1 maart.

Oud-marinier en muzikant Theo Jetten zal deze keer niet gaan vertellen over zijn met de paplepel ingegeven muzikale kwaliteiten, maar over een totale andere familietraditie: het molenaarschap. De Johannesmolen in Heumen werd in 1894 gebouwd door de overgrootvader van Theo.

De molen

Zijn ooms hebben nog beroepsmatig met deze molen gewerkt. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en na zijn pensionering als marinier heeft Theo zich bekwaamd als molenaar. Hij zet nu als hobbyist de familietraditie voort. Hij zal deze avond, mogelijk met collegiale versterking , vertellen over het oer-Nederlandse cultuurgoed, de molen.

‘Hèjs Nèjs’

In 2013 vond een aantal Heijense heren het jammer dat ze niet meer bij een koor konden zingen. Dit was de aanleiding tot het initiatief om actie te ondernemen. Er werden wat heren benaderd, evenals gepokt en gemazelde zingende dirigent Steven Gerrits. Als naam van het koor werd gekozen voor ‘Hèjs Nèjs’. Het repertoire reikt van ‘swing tot sweat’ van serieus tot vrolijk. Het à capella zingende koor heeft inmiddels een flinke reeks van optredens op zijn naam staan bij zeer uiteenlopende gelegenheden, maar altijd staat het plezier in het zingen voorop en dat hoor je! Dirigent Steven bewaakt de kwaliteit van het gebodene.

Imaginaire landschappen

Als biologe en beeldend kunstenaar kent Ingrid Claessen de natuur in wijde omgeving. Zij verwerkt haar indrukken in schilderijen.  Veel van haar werken zijn imaginaire landschappen, die alleen bestaan in de verbeelding. De kunst vormt een vertaling van hetgeen de natuur in haar oproept: een stemming, sfeer, diepte, kleur, licht, duisternis, geluiden of juist stilte.
Haar schilderijen zijn tot 1 april op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur te zien op een expositie in het Medisch Centrum, Sint-Annastraat 180 Nijmegen en is vrij toegankelijk. Zij presenteert naast het werk met olieverf, haar nieuwste werk met bijenwas (encaustiek). Natuurlijk zal zij tijdens haar presentatie ook wat werken laten zien.

Ieder programma onderdeel zal ca twintig minuten duren afgewisseld door pauzes.Het sfeerkwartet Chase4 zorgt voor de muzikale omlijsting.
Het Cultureel Café vindt plaats op woensdag 1 maart  in ‘t Môk’s café, Groesbeekseweg 3 in Mook. Het programma begint om 20.30 uur. Inloop vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis.