CV Binnendur wint tweede prijs.
CV Binnendur wint tweede prijs. Foto: Joop Verstraaten

Groesbeekse carnavalisten stelen de show met grandioze optocht

Algemeen

GROESBEEK – Na twee jaar afzien vanwege de coronamaatregelen was het zondag weer genieten in Het Keulen van Gelderland zoals Groesbeek met de carnavalsdagen genoemd wordt. De vele duizenden toeschouwers waren als vanouds naar Groesbeek gekomen om te genieten van de creaties die de Groesbeekse carnavalisten ten toon brachten in een van de bekendste en grootste optochten van de regio en zelfs van Gelderland. 

Liefst 32 praalwagens, 38 groepen, 9 trio’s, 18 duo’s en 6 enkelingen trokken aan hen voorbij in een kilometers lange stoet die vanaf boven aan de Stekkenberg naar het eindpunt De Hoeve aan de Herwendaalseweg trok, waar ze verwelkomd werden door Prinses Ummenie de 61ste Eline de Valk. 

Door diverse carnavalsgroepen zijn kosten nog moeite gespaard om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Even voor twee uur arriveerden de eerste deelnemers van de optocht in de Burgemeester Ottenhoffstraat. Ze hadden er al enkele honderden meters op zitten langs een totaal versierde Stekkenberg, wat altijd al het geval is.

De eerste praalwagen van CV Binnendûr kreeg al direct de handen op elkaar van het duizendkoppige publiek. Met hun grote Koningsleeuw gaven ze de Gruusbèkse optocht een Kunninkluk (r)entree. Dat gold ook voor de praalwagen van CV Nöl mar Nie, die sloeg op de komend 125-jarige fanfare Wilhelmina.

Diverse carnavalisten hadden hun idee over het Groesbeekse gebeuren zoals de wilde zwijnen bij Germania, een item, dat twee maal voorkwam. De bouwstop vanwege de ontdekte vleermuis bij de kerk in Groesbeek centrum. Het laatste jaar van Bob de shoarmazaak, die zelf ook boven op de praalwagen stond. De Mountainbikers die in het bos moge blieve jagen, het letste uur voor de vliegen is geslagen.

Het gruun marktplein werd ook aan de kaak geteld evenals de sjoenkeltent en het snoep strooien. Er was overigens maar één politiek item, waar wethouder Erik Weijers perfect was afgebeeld: ’Um de landelijke partijen uut de road te stoten zien ze un fusie aon gegoan en beej de verkiezingen vegde Kernachtig Groesbeek mè iedereén de vloer aon’.

Wat opviel was dat de Groesbeekse geestelijkheid live ook de deelnemers van de optocht bevonden zoals pastoor Aloys van Velthoven, pastor Joke Huisintveld en pastor/diaken Peter Pot en predikante Janneke Ruijs.
Overigens hebben de deelnemende praalwagens zich goed gehouden aan het verzoek van het SOK om geen snoep uit te gooien. De prinsenwagens hielden het bij zakjes chips die ver van de wagen werden gegooid. Rond kwart voor vier gingen veel toeschouwers huiswaarts omdat het begon te regenen, hetgeen jammer was voor de laatste deelnemers, die toen in het centrum arriveerden.