Commotie bij prijsuitreiking optocht Groesbeek in De Hoeve: Jury uitgefloten en met bier bekogeld

Algemeen

GROESBEEK – Tijdens de prijsuitreiking van de optocht in Het Keulen van Gelderland in dancing De Hoeve is zondagavond de nodige consternatie ontstaan, toen de jury de winnaars van de praalwagens bekend maakte. 

Het merendeel van de aanwezigen in de volle zaal van De Hoeve was van oordeel dat C.V. Binnendûr met hun idee ‘Weej gève d’n Gruusbèkse optocht en kunninkluk (r) entree de eerste prijs zou krijgen, maar de jury besliste dat C.V. Net Uutgebloazen met hun creatie ‘Onderhand ald en gries…. Stelen de bokkenrijders vur oons ien van Gelderland eindelijk d’n urste pries’ de praalwagen met de diverse grote poppen als eerste aan. 

Direct na het bekend worden van deze eerste twee prijswinnaars ontstond er de nodige commotie in De Hoeve. Het was een boe-geroep en de jury werd uitgefloten en met bier bekogeld. Prinses Eline de 61-ste die bij de prijsuitreiking aanwezig was, is volgens getuigen kwaad weggelopen omdat zij nat werd van de biergooiers en beslist niet vanwege de uitslag van de optocht.
Meerdere groepen verlieten de zaal, omdat er een grimmige sfeer ontstond. Van het SOK was gisterenavond niemand bereikbaar voor commentaar. Maandagmorgen liet SOK bestuurder Johan Verheij weten achter de jury te blijven staan. “Met hun taak bemoeien wij als SOK niet.”