Dumpafval bij nieuwe ondergrondse
afvalcontainers bij Jan Linders en Aldi

GROESBEEK - De gemeente heeft nieuwe ondergrondse glas- en kledingcontainers geplaatst op de parkeerplaats bij Jan Linders en de Aldi in Groesbeek. Helaas wordt er ook bij deze nieuwe containers weer afval gedumpt. Gedumpt afval trekt ratten aan en is daardoor de belangrijkste oorzaak van rattenoverlast.

Het rattenprobleem kan alleen opgelost worden als mensen stoppen met het weggooien van vuil en etensresten in de openbare ruimte. Anders blijven er ratten bijkomen. Dus dump alstublieft nergens afval.

Rattenoverlast najaar 2022

In het najaar van 2022 was er veel rattenoverlast bij de oude containers. Deze oude containers trokken veel ratten aan omdat ze open waren. De gemeente heeft toen besloten om ondergrondse containers te plaatsen. Ondergrondse containers zijn helemaal afgesloten. Ratten kunnen er niet in. Daardoor trekken ondergrondse containers minder ratten aan.

Meer maatregelen 
tegen rattenoverlast

De gemeente heeft in het najaar van 2022 nog meer gedaan tegen de rattenoverlast. Zo ruimden we het dumpafval iedere dag meerdere keren op. Ook plaatsten we rattenvallen. Dit kostte beide veel tijd en (gemeenschaps)geld. Toen de rattenoverlast minder werd zijn we gestopt met deze maatregelen.

Geen toezicht met camera’s

De gemeente Berg en Dal gebruikt geen camera’s om plekken waar afval wordt gedumpt in de gaten te houden. Het plaatsen van camera’s in de openbare ruimte mag namelijk niet zomaar, ook vanwege privacy. Het mag alleen onder bepaalde voorwaarden als er al een lange tijd openbare orde- en veiligheidsproblemen zijn. Dit is meestal niet het geval bij dumpafval.
Politie en boa’s houden bekende plekken van dumpafval wel regelmatig in de gaten. Ook mogen ze gedumpt afval onderzoeken om de eigenaar te achterhalen. Dit doen ze ook bij het gedumpte afval op het parkeerterrein Aldi en Jan Linders in Groesbeek.