Doek valt voor Theater Over en Weer

Algemeen

BEUNINGEN - Theater Over en Weer (TOW) houdt op te bestaan. Vanaf 2014 organiseerde TOW theatervoorstellingen aan de Waaloevers in Beuningen en Slijk-Ewijk. Om een aantal redenen hebben het bestuur en de artistieke leiding gezamenlijk besloten te stoppen met de activiteiten.

Theater Over en Weer heeft sinds de oprichting een stevige bijdrage geleverd aan de culturele ontwikkeling langs de Waal. Ruim 8400 bezoekers hebben afgelopen jaren de ruim 43 evenementen en voorstellingen bezocht. De activiteiten werden mede mogelijk gemaakt dankzij de tomeloze inzet van lokale vrijwilligers, spelers en bestuur.

De coronajaren hebben een stevige wissel getrokken op de beschikbaarheid van deelnemers. Het is afgelopen jaar niet gelukt de noodzakelijke uitbreiding van het bestuur rond te krijgen.

“Andere redenen om te stoppen zijn de regels in het kader van de wet natuurbescherming (Wnb): dit betreft de huur voor het gebruiken van locaties waar voorstellingen worden gehouden, de stikstofberekeningen, de quickscan Wnb (onderzoek naar flora en fauna in het beschermingsgebied).

De teruglopende subsidies en de forse toename van kosten welke deels worden veroorzaakt door strengere handhaving van de regels in Natura-2000 gebieden waar ook de voorstellingen van Theater Over en Weer plaatsvinden.
Een forse prijsverhoging van de tickets vindt Theater Over en Weer geen optie.
In 2023 zijn er ook nog werkzaamheden voor dijkverzwaring aan de Betuwse zijde gepland. Daardoor kan de voor Theater Over en Weer essentiële pont dit jaar niet ingezet worden.

De organisatie heeft het afgelopen jaar naar diverse oplossingen gezocht om het voortbestaan van Theater Over en Weer op een of andere manier te waarborgen. Dat is helaas niet gelukt.

Wij willen alle vrijwilligers, spelers en sponsoren bedanken voor hun inzet sinds 2014”, aldus Jan Hein Hoftijzer namens het bestuur van Theater Over en Weer.