De huidige Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.
De huidige Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Foto: Joop Verstraaten

Ligt facelift De Mallemolen voorlopig in de ijskast?

Algemeen

GROESBEEK – Als het aan het college ligt gaat het plan voor de facelift van De Mallemolen voorlopig in de ijskast. De ramingen voor deze facelift vallen enkele miljoenen duurder uit dan de gemeente voor ogen had. 

De gemeenteraad had in een eerder stadium bepaald dat de facelift van De Mallemolen 5,6 miljoen mocht gaan kosten. Maar de renovatie gaat voor (model 1) 8,7 miljoen en voor (model 2) 7,5 miljoen kosten. Gezien de grootte van het bedrag heeft het college de gemeenteraad laten weten voorlopig het plan voor facelift van De Mallemolen in de ijskast te zetten.

Model 1 ging uit dat jongerencentrum Maddogs en Fanfare Wilhelmina naar De Mallemolen zouden verkassen. Omdat met name De Maddogs peperdure wensen had zoals eigen beheer, terras en opslagruimtes makte de renovatie duurder dan plan 2.
Fanfare Wilhelmina staat niet te springen om te gaan verkassen. Door de dure ramingen zouden ook de jaarlijkse lasten hoger uitvallen van 3,5 tot per jaar naar bijna 6 ton per jaar (voor model 2) 5 ton.
Bijkomend probleem is dat het Agora – onderwijs extra ruimte nodig heeft en tijdelijk gehuisvest moet worden en er moeten verplichte energiebesparende maatregelen getroffen worden die niet kunnen worden uitgesteld. Deze maatregelen zijn begroot op circa 1,6 miljoen. De ramingen vallen hoger uit volgens het college door de ‘overspannen markt‘. Het college denkt erover de aanbesteding 2 jaar uit te stellen dan kan er ook worden gekeken of er nog een groot verschil is in de kosten van nieuwbouw. Voordeel daarvan is dat er dan een geheel nieuw plan kan worden gemaakt.