Aanwezigen luisteren aandachtig naar de uitleg door Toon Bosch.
Aanwezigen luisteren aandachtig naar de uitleg door Toon Bosch. Foto: Peter Hendriks

Verhaal van Gelderland in De Mallemolen

Algemeen

GROESBEEK - Vrijdag 3 maart vond het ‘Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé’ plaats in De Mallemolen in Groesbeek, georganiseerd door Erfgoednet Berg en Dal in samenwerking met Erfgoed Gelderland.

Deze keer was de Heemkundekring Groesbeek gastheer en vormde het programma onderdeel van het 50-jarig bestaan van de Heemkundekring Groesbeek. Onder de ruim 100 belangstellenden waren ook leden van de dit jaar eveneens 50 jaar bestaande Heemkunde Kring ‘De Duffelt’, alsook de Heemkundekringen Berg en Dal en Malden aanwezig. 

Het programma van dit café bestond uit drie delen, die door de gespreksleider René Arendsen, bekend van Ridders van Gelre, op een ludieke manier geleid werd.

Het welkomstwoord werd uitgesproken door de huidige voorzitter Sjef Schmiermann, die stilstond bij het overlijden van Gerrie Driessen op 15 juli 2022, oud-voorzitter en mede-oprichter van de Heemkundekring. Later dit jaar zal postuum het door Gerrie geschreven boek over de Groesbeekse bessembinders uitgebracht worden.

Als eerste werd het lijvige boek ‘Verhaal van Gelderland’, dat bestaat uit vier delen gepresenteerd door bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis en tevens hoofdredacteur Dolly Verhoeven. Zij ging met grote stappen door de verschillende fasen van de historie van onze provincie met natuurlijk prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen tot Nieuwe tijd en heden.

Na haar inleiding was er een korte pauze waarin een drankje en een hapje genuttigd konden worden. Daarbij werd als snack natuurlijk het Gelderse schijfje geserveerd. 

De tweede spreker was de auteur van het deel over de 18e eeuw, Toon Bosch, die met name de invloed van landschap op het wel en wee van de bevolking in het Rijk van Nijmegen toelichtte en natuurlijk kon daarbij het beroep van bessembinden niet ontbreken.

Als laatste onderdeel was er de ‘Zeepkist’. Daar werd door verschillende aanwezigen gebruik van gemaakt, onder andere om nog te verschijnen publicaties en evenementen aan te kondigen. (Jack Reuvers, lid heemkundekring Groesbeek).