De Cosmas en Damianuskerk weer in de steigers.
De Cosmas en Damianuskerk weer in de steigers. Foto: Joop Verstraaten

Parochie krijgt ontheffing van Provincie

Algemeen

GROESBEEK – De parochie Groesbeek heeft onlangs van de provincie Gelderland een ontheffing gekregen om met de bouwwerkzaamheden van het dak te beginnen, omdat ze onder andere vleermuiskasten hebben opgehangen, en daarnaast er een hele Vleermuizenplanning is opgesteld door de provincie. 

Het vorig jaar werd de bouw stilgelegd omdat er een vleermuis gesignaleerd was en konden de steigers worden afgebroken. Momenteel is de aannemer Van Dinter uit Schaijk weer begonnen met de bouw van de steigers waarna er weer begonnen kan worden met de werkzaamheden.

Zo moet het dak gerestaureerd worden, de hoofdspanten zijn verrot en moeten vervangen worden terwijl de overige spanten moeten worden geïmpregneerd om houtworm en houtzwam te voorkomen. Volgens de bouwbegeleider van de parochie Tom Weber nemen de werkzaamheden een half jaar in beslag. Het is van de zotte dat een vleermuis al met al 100.000 euro heeft gekost. “We zijn er nog niet”, aldus Weber, “want er wordt nog een controle uitgevoerd of de vleermuizen in de voor hen speciale kasten hebben verbleven. Vorig jaar is er slechts één vleermuis gesignaleerd en later heb ik er geen meer gezien.”