Fanfare Wilhelmina uit Nederasselt in 2009.
Fanfare Wilhelmina uit Nederasselt in 2009. Foto: Fanfare Wilhelmina Nederasselt

Fanfare Wilhelmina uit Nederasselt viert eeuwfeest

Algemeen

NEDERASSELT - Fanfare Wilhelmina uit Nederasselt bestaat dit jaar honderd jaar. Alle reden om er een feestjaar van te maken. 

De Nederasseltse Fanfare is opgericht in 1923. Van de feitelijke oprichting is weinig documentatie bewaard gebleven. Vanaf begin jaren ‘60 wordt, met de komst van toenmalig dirigent Pim Overkleeft, de fanfare nieuw leven ingeblazen. Onder zijn leiding maakt de fanfare een enorme groei door. Niet alleen in het ledenaantal, maar ook op muzikaal niveau. Met als hoogtepunt een eerste prijs op een concours in Twello waardoor de fanfare de beste werd van Nederland in de ere-afdeling.

Vandaag de dag staat de fanfare onder leiding van Jos de Kleijn. Met 35 spelende leden wordt er elke dinsdag gerepeteerd in dorpshuis Ons Huis in Nederasselt. Er worden per jaar twee concerten gegeven en ook bij dorpse activiteiten als carnaval, koningsdag, intocht van Sinterklaas en de gildedag zijn de leden present. Daarnaast is er samen met basisschool De Tandem het Jeelo project opgezet. Bedoeld om jonge kinderen spelenderwijs te interesseren voor muziek, en dat ze uiteindelijk bij de fanfare komen. 

Met steeds minder wordende subsidies wordt het steeds lastiger om de jaarlijkse begroting rond te krijgen. Gelukkig zijn de leden nog wel actief met het inzamelen van oud papier en oud ijzer, de jaarlijkse donateursactie en natuurlijk de oliebollen actie, waardoor de clubkas toch nog gespekt wordt. 

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan worden er drie evenementen georganiseerd:
Zaterdag 25 maart is de aftrap van dit jubileumjaar met een spetterend openingsconcert. De muzikanten presenteren een afwisselend muziekprogramma met een knipoog naar het heden en verleden, en willen samen met een ieder een toast uitbrengen op de 100-jarige fanfare.

Zaterdag 3 juni  presenteert de fanfare Maestro. Net zoals in dit bekende TV programma nemen 6 personen zonder dirigeer ervaring, het dirigentenstokje over van onze dirigent Jos de Kleijn. 

Zaterdag 4 november is het grote jbileumconcert. November 1923 was de officiële oprichtingsdatum van onze fanfare. Dorpshuis Ons Huis is de locatie waar iedereen van harte welkom is voor alle feestelijkheden.
De entree is gratis.