Tewaterlating van de Liburna op 5 april 2012
Tewaterlating van de Liburna op 5 april 2012 Foto: Wil Gipman

LIBURNA TERUG IN MILLINGEN?

Algemeen

MILLINGEN - Op www.samenbergendal.nl heeft BIZ Millingen centrum een enquete uitgeschreven om het draagvlak te peilen bij de inwoners van Millingen of de Liburna weer terug moet naar Milingen. Meedoen kan tot 19 maart.

Wat is de Liburna? Scheepsbouwer Kees Sars heeft in de periode van 2009 t/m 2012 met hulp van werkloze jongeren op de scheepswerf een replica gebouwd van een Romeins militair vrachtschip. Een schip dat 2.000 jaar geleden veelvuldig hier op de Rijn voer.
Het schip is helemaal van eikenhout gebouwd en weegt ruim vijf ton. Ondanks dat gewicht is het heel sierlijk, snel en wendbaar. Het schip was bedoeld voor het bevoorraden van de forten die de Limes bewaakten. Ook werd het schip gebruikt om snel berichten naar de verschillende limesforten te brengen.
Het schip kon worden gezeild en er waren ook roeiers aan boord. Tot augustus 2014 bestond in Millingen aan de Rijn een klein museum dat aandacht bood aan het herbouwen van dit oud Romeins patrouilleschip. Op 5 april 2012 is het schip Rufia Marterna gedoopt en ter water gelaten. Rufia Marterna een Romeinse priesteres wordt gezien als de een van de vroegst Romeinse inwoner van Millingen.

Millingen ligt langs de Neder-Germaanse Limes, de officiële naam van dit deel van de grens en erkend als Unesco Werelderfgoed. Millingen heeft een rijke Romeinse geschiedenis en de Liburna is hier onlosmakelijk aan verbonden. Sinds 2014 ligt de Liburna bij de ingang van Orientalis in het bos in een wat verloren hoekje.

“Ter bevordering van het toerisme en omdat wij vinden dat het meer recht doet aan de geschiedenis van de Romeinen die in Millingen en omgeving hebben geleefd zijn wij van mening dat dit schip weer terug in ons dorp komt te liggen. We zijn in gesprek met Orientalis en zij staan niet afwijzend tegenover ons initiatief.”