Deutsche Messe in Mook en Groesbeek

Algemeen

MOOK/GROESBEEK - Op zondagochtend 23 april, tijdens de H. Mis van 9.30 uur zullen de Broederschap van de Sangers en het dameskoor Con Amore uit Mook, samen met het Koor van Horst Sion Bredeweg uit Groesbeek de Deutsche Messe van Franz Schubert ten gehore brengen. In totaal zullen zo’n 50 koorleden de indrukwekkende mis zingen. Dit alles onder deskundige leiding van de bekende dirigent Wil Wijers.

Op 30 april, zal het grote projectkoor de mis nog eens ten gehore brengen in Groesbeek, in de Cosmas en Damianuskerk.

Dirigent Wil Wijers was woonachtig in Mook, en is weer woonachtig in Groesbeek. Wil is een vertrouwd gezicht in de parochies van Mook en Groesbeek. Het is een heel mooi initiatief om de koren samen te laten zingen, als groot projectkoor.

De mis is door Franz Schubert (1797-1828) origineel geschreven voor een koor begeleid door orgel. Het bestaat uit acht delen, met een negende deel dat eigenlijk niet tot de oorspronkelijke mis hoort. Zijn Deutsche Messe in F (D872 uit 1827) is eenvoudig maar indrukwekkend van opzet. Het achtdelige werk doet denken aan een koraalmis. De mis wisselt spannend vierstemmigheid af met unisonore delen.

De Deutsche Messe wordt ook wel ten gehore gebracht als koorstuk in concertzalen. In Mook en Groesbeek zal de gehele mis in een kerk gezongen worden tijdens een eucharistieviering. Ook de Anhang zal gezongen, het deel dat aanvankelijk niet bij de Deutsche Messe gecomponeerd was, maar later door Franz Schubert nog toegevoegd.

Zum Eingang: “Wohin soll ich mich wenden”Zum Gloria: “Ehre sei Gott in der Höhe”Zum Evangelium und Credo: “Noch lag die Schöpfung formlos da”Zum Offertorium: “Du gabst, o Herr, mir Sein und Leben”Zum Sanctus “Heilig, heilig, heilig”Nach der Wandlung: “Betrachtend Deine Huld und Güte”Zum Agnus Dei: “Mein Heiland, Herr und Meister!”Zum Schlussgesang: “Herr, Du hast mein Flehn vernommen”Anhang – Das Gebet des Herrn

“Noteer de datums 23 en 30 april in uw agenda. De uitvoering mag zeker bijzonder genoemd worden, het meebeleven waard.”