Als praten met elkaar moeilijker wordt...

Algemeen

REGIO - De grootste problemen die mensen met dementie ervaren zijn: woordvindingsproblemen, het niet meer begrijpen van taal en het voeren van een gesprek.

Wanneer ga je naar een logopedist? Dit is vaak als je merkt dat je achteruit gaat in het begrijpen van taal en daardoor tegen dingen aan gaat lopen. Als je merkt dat je langs elkaar heen praat. Een logopedist wordt ook ingeschakeld als mensen problemen met slikken krijgen. Je hebt een verwijzing van een (huis)arts nodig om naar de logopedist te gaan. Zij komen graag aan huis voor een intakegesprek maar sommige mensen vinden het fijner om naar het kantoor van de logopedist te gaan. Tijdens het intakegesprek waar de partner of mantelzorger bij betrokken wordt, gaat de logopedist uitzoeken waar zij tegenaan lopen. Dit gebeurt in gesprek met elkaar maar soms ook met oefeningen of testjes. Hierna geeft de logopedist advies en worden soms ook oefeningen meegegeven. Soms wordt er samen met een ergotherapeut op zoek gegaan naar hulpmiddelen. Een hulpmiddel is bijvoorbeeld een handig plaatje (pictogram) met tekst over brood smeren. 

Vooral de mantelzorger/ partner leert van een logopedist. Hoe kun je beter met elkaar omgaan? Hoe kun je nog wel met elkaar communiceren? Hoe kun je het beste een gesprek ondersteunen zodat de rode draad gevolgd wordt. De twee mooiste tips die de logopedisten gaven waren: ‘behandel mij als een volwassene’ en ‘geef mij tijd om te denken en te vertellen en uit te praten’. Een logopedist kan er dus voor zorgen dat mensen met dementie zo goed mogelijk mee blijven doen met alledaagse dingen. En voor meer kennis over taal en spraak bij de partner/ mantelzorger.