De bekladde Russische tank met de letter Z.
De bekladde Russische tank met de letter Z. Foto: Joop Verstraaten

Vernielde Russische tank beklad met de letter Z

Algemeen

,GROESBEEK – Zondagmiddag 19 maart is in de vroege middag een letter Z op het voorfront van de vernielde Russische tank geklad die sinds afgelopen vrijdag samen met de zwaar gehavende Oekrainse ambulance bij het Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan in Groesbeek staat. 

Op elk militair voertuig van de Russen staat de letter Z. Er waren op het moment dat het gebeurde veel belangstellenden op de been rond de Russische tank en de ambulance; de bekladdenaar moet te zien zijn geweest door de aanwezigen. 

De bekladding werd ontdekt door de heer Dekker die de belangstellenden uitleg gaf over de vernielde tank en de oorlog in Oekraïne. Na het ontdekken lichtte hij de directeur van het Vrijheidsmuseum Wiel Lenders in die op zijn beurt de crew van het museum inschakelde die onmiddellijk in actie kwam, maar de vogel was al gevlogen. Direct is de Z van de tank verwijderd. 

Het Vrijheidsmuseum neemt nu zijn maatregelen, aldus Wiel Lenders. De tank is immers officieel eigendom van het nationale museum in Oekraine, waarvan het Vrijheidsmuseum de bruikleennemer is. “Het kan niet zo zijn dat dit voertuig om welk motief dan ook wordt besmeurd, dit wordt gezien als een strafbaar feit.`’

Overigens is de ambulance en de tank afgelopen weekend door duizenden mensen bezocht. Vrijwel alle bezoekers zijn zeer positief over dit project en vinden het goed dat het museum behalve de geschiedenis ook de actualiteit in de wereld belicht, aldus laat Wiel Lenders weten.