Officiële start restauratie door Commissaris van de Koning

GROESBEEK – Commissaris van de Koning in Gelderland John Berends komt op vrijdag 14 april naar Groesbeek waar hij de officiële starthandeling zal verrichten voor de restauratie van het dak van de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek.

Voor die handeling zal de Commissaris met de bouwlift naar boven gaan. Hierbij zal ook burgemeester Slinkman aanwezig zijn. Het programma begint om 10.00 uur in de kerk met een welkom door pastoor Aloys van Velthoven.
Daarna zal er een beknopte inleiding worden gegeven over de kerk en de restauratie werkzaamheden. Na een korte toespraak van de Commissaris en de officiële handeling is er een informeel samen zijn.

Deze grote restauratie betreft herstel van houtrot, vervangen kilkepers, dakdekkerswerk, vervangen goten, verstevigen loopbruggen, extra hemelwaterafvoeren en schilderwerk. Inmiddels staan de steigers om de kerk en staan er bouwcontainers voor de kerk. Alle vieringen in de kerk kunnen doorgaan ook de uitvaarten. Tevens blijven de Mariakapel en de invalideningang toegankelijk.
Twee jaar geleden zou deze restauratie al plaatsvinden, maar toen bleek dat er nog een vleermuisonderzoek moest plaatsvinden. Dit ecologisch onderzoek heeft plaatsgevonden en er zijn vleermuiskasten geplaatst. De ontheffing in het kader van de wet natuurbescherming is verleend aan het parochiebestuur.

Deze restauratie is mogelijk gemaakt door een aanzienlijke subsidie van de provincie Gelderland en een bijdrage van de gemeente Berg en Dal. Voor het resterend bedrag wordt een actie gehouden onder de parochianen en alle mensen die dit gebouw een warm hart toedragen. Bijdragen zijn welkom op NL95RABO0117408115 onder vermelding van ‘Actie Dak' t.n.v. parochie H.H. Cosmas en Damianus.