Koeien en kalfjes in het Lierdal. (foto: Samen Doen maakt Mooi en Groen)
Koeien en kalfjes in het Lierdal. (foto: Samen Doen maakt Mooi en Groen) Foto: Samen Doen maakt Mooi en Groen

Boer en burgers: Mooi en biodivers Lierdal

MOLENHOEK - De huidige stikstof-discussie leidt tot veel polarisatie. Maar het kan anders: Samenwerking tussen boer en burgers brengt in het Lierdal iets moois en duurzaams tot stand. Vereniging Bos en Kuil nodigt u uit om hiervan kennis te nemen via een presentatie door Marcel Alink (burgerinitiatief Samen Doen maakt Mooi en Groen) en agrariër Stan Bruijsten (Boer Stan).

Bijna vijftien jaar geleden was het Lierdal Malden-Zuid een versnipperd gebied, kleine weilandjes die met prikkeldraad van elkaar gescheiden waren. De zwaar bemeste weilandjes van weleer zijn veranderd in kruidenrijk grasland waar een kudde Blonde d’ Aquitaine koeien graast. De koeien zijn van de boer Stan (29) die sinds vijf jaar actief is in het Lierdal. Boer Stan werkt biologisch en laat zich vanaf dit jaar ook certificeren voor het biologisch keurmerk. Hij combineert kleinschaligheid met een natuurlijke manier van werken. De liefde voor de dieren staat hierbij centraal.

Burgerinitiatief "Samen Doen maakt Mooi en Groen” heeft prikkeldraad verwijderd, struinpaden omzoomd met heggen aangelegd en een openbare, erfgoed boomgaard gerealiseerd. In samenwerking met boer Stan is een biodivers, aantrekkelijk landschap aan het ontstaan met ruimte voor kleinschalige recreatie. Daarin is ook plaats voor het weiden van paarden van rijvereniging VCM en therapiepaarden van stichting CAP.
(25 april 20.30 uur bij Pitch&Putt Molenhoek, Lierweg 2C, Molenhoek; toegang vrij)