Van links naar rechts: Pastoor Van Velthoven, burgemeester Slinkman. pastor Peter Pot en commissaris Berends.
Van links naar rechts: Pastoor Van Velthoven, burgemeester Slinkman. pastor Peter Pot en commissaris Berends. Foto: Peter Hendriks

‘Zou er geen andere plek zijn geweest voor die ene vleermuis?’

Algemeen

GROESBEEK – Vrijdagmorgen 14 april heeft commissaris van de Koning John Berends het startsein gegeven voor de restauratie van de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek. 

Voordat de commissaris met de bouwlift naar het dak van de kerk ging, werd hij in de kerk welkom geheten door pastoor Aloys van Velthoven. De pastoor liet weten blij te zijn, dat het nu eindelijk zover is gekomen dat de restauratie van de kerk van start kan gaan. 

Vervolgens was het Sjef Schmiermann die de geschiedenis van de Cosmas en Damianus kerk met de aanwezigen in vogelvlucht deelde. Tom Weber lichtte de bouwkundige staat van de kerk toe vanaf 1965, terwijl Theo de Groot van het Bisdom uitleg gaf over de werkzaamheden die er allemaal aan de kerk gedaan moeten worden. 

Hierna sprak de Commissaris van de Koning John Berends de aanwezigen toe. Hij verbaasde zich erover dat er geen andere plek gevonden kon worden voor die ene vleermuis, die de parochie ruim 100.000 euro extra heeft gekost en de restauratie-werkzaamheden bijna een jaar hebben vertraagd, aldus de Commissaris. 

Bij navraag bleek dat de Provincie Gelderland de subsidie had verhoogd met 100.000 euro naar een kwart miljoen euro. De start van de renovatie werd gegeven boven bij het dak van de kerk – via een bouwlift – waar de Commissaris de eerste pan verwijderde, die overigens symbolisch zal worden bewaard. Na deze taak was het tijd voor koffie/thee met een worstenbroodje in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek.