Mantelzorger ben je niet

van de een op de andere dag

GROESBEEK - Op 3 april hoorden we in het Alzheimer-café in Groesbeek hoe Rini zijn rol van (schoon)zoon tot mantelzorger ervaart. “Het overkomt je, je gaat steeds ietsjes meer doen voor je ouders of voor diegene die dat nodig heeft. Onze moeder was fysiek nog heel sterk, maar haar geheugen liet haar steeds vaker in de steek. Ik maakte me zorgen of mijn moeder niet verdwaalde tijdens haar wandelingen. Gelukkig heb ik een paar zussen en broers, zodat ik de zorgtaken niet alleen hoefde te doen. De verpleeghuizen in Groesbeek waren toen vol, we wilden niet dat onze moeder ver weg kwam te zitten dus zorgden we zo goed mogelijk voor haar totdat er wel plaats was in het verpleeghuis”.

Er zijn ongeveer 6000 mantelzorgers in onze gemeente. Een deel van hen zorgt voor iemand die dementie heeft. Veel mensen die zorg leveren vinden dat zo vanzelfsprekend dat zij niet in de gaten hebben dat ze mantelzorger zijn. Dit is vaak heel mooi om te doen maar kan ook erg belastend worden als je het moet combineren met je werk en/of andere taken. 

In onze gemeente kun je bij Mantelzorg Berg en Dal terecht met je verhaal en vragen op heel veel terreinen. Dit is een groep actieve vrijwilligers en professionals met kennis van en ervaring met mantelzorg. Zij maken onderdeel uit van Forte Welzijn. Je kunt er terecht voor informatie en advies over onder meer praktische hulp, wonen, financiën, het aanvragen van zorg en je eigen netwerk regelen. Mantelzorg Berg en Dal biedt mogelijk zorgpauze voor mantelzorgers door de inzet van vrijwilligers, afhankelijk van beschikbaarheid. Hanneke Klievink van deze belangrijke groep heeft heel veel tips voor mantelzorgers zoals: betrek zoveel mogelijk anderen in je zorg en wacht daar niet te lang mee. Dit kunnen mensen zijn uit de buurt, familieleden, vrienden maar ook zorgorganisaties. Benoem waar je tegenaan loopt. Kijk wat je als mantelzorger allemaal doet en wat je kunt uitbesteden.

Kijk op www.mantelzorgbergendal.nl en www.dementie.nl  voor de vele tips en informatie. Je kunt ook gratis bellen naar de DementieLijn: 0800 5088. Deze biedt zeven dagen per week advies en een luisterend oor bij omgaan met dementie.  
‘Woarum Nie’ zorgde voor gezellige muziek tijdens de pauze.