Afbeelding
Foto:

Op De Vuurvogel leren én doneren!

MALDEN - Op vrijdag 7 april sloten ze op basisschool De Vuurvogel in Malden het thema ‘Maken en gebruiken’ af met een echte markt in school waarop kinderen hun zelfgemaakte producten verkochten. Het thema ‘maken en gebruiken’ is onderdeel van het vak wereldoriëntatie wat een belangrijke rode draad in het onderwijs van Jenaplanschool De Vuurvogel is.

Kinderen oriënteren zich op de wereld door ze in aanraking te laten komen met verschillende aspecten van natuur, aardrijkskunde, geschiedenis, verkeer en gezond gedrag. "Op De Vuurvogel zorgen we dat kinderen optimaal betrokken zijn bij het onderwijs door het in een betekenisvolle samenhang aan te bieden."

De kinderen gingen tijdens dit project 'Maken en Gebruiken' leren over productieprocessen, en alles wat daarbij komt kijken. Hoe wordt iets gemaakt, waar komt het vandaan, hoe komt het in de winkels etc. Ook maakt een bedrijf kosten tijdens het productieproces en moeten de kinderen nadenken hoe je met (rest)materialen en natuurlijke hulpbronnen zorgvuldig omgaat met de verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties. "Aandacht voor duurzaamheid begint al bij het begin van het denk- en ontwerpproces."
De oudercommisie van De Vuurvogel steunt de school onder andere door excursies mogelijk te maken die bij dit project horen. Zo zijn er groepen naar de kaasboerderij in Overasselt, De Witte molen in Nijmegen, Harms hoeve en de ARN geweest.

De kinderen werden vanaf de start betrokken bij hun winkel, waardoor ze super enthousiast en betrokken aan de slag gaan, van grondstof tot product! Ze begonnen met ideeën te verzamelen voor hun marktkraam. Ze gingen vervolgens de inkoop doen, producten ontwerpen, maken en uiteindelijk verkopen op de eindmarkt aan ouders, familie, vrienden en andere geïnteresseerden. En niet te vergeten reclame te maken voor hun winkel!

De opbrengst van deze Vuurvogelmarkt (ruim 900 euro!) gaat naar een goed doel; ‘De Voedselbank Groesbeek en omgeving’.