Notaris Timmermans
bij Alzheimercafé Ooijpolder

MILLINGEN – Op woensdag 12 april was notaris Teun Timmermans de gastspreker in Alzheimercafé met als thema ‘Wat kan de notaris betekenen? Een notaris komt in beeld bij belangrijke levensgebeurtenissen; samenwonen, huis kopen, en bij het overlijden. 

Het advies is: regel de zaken op tijd! Niet pas bij een diagnose of op hoge leeftijd. Het levenstestament en het testament stonden centraal. Het verschil? Een testament wordt geopend als de persoon overleden is. Het levenstestament kan al bij leven gaan spelen. Wie kan namens mij handelen als ik het zelf niet meer kan? Wie is bevoegd om namens mij beslissingen te nemen? Hoe wil ik omgaan met medisch handelen. Goed om ook de huisarts hierover te informeren. Zo weet hij / zij wat de wensen zijn en wie hem/haar als vertrouwenspersoon mag benaderen. 

Bij complexe situaties kan ook een toezichthouder of zelfs een bewindvoerder worden aangewezen. De misvatting is dat het erfrecht alles regelt en een testament niet nodig is. Er kunnen allerlei situaties zijn waarin wel zaken geregeld moeten worden. In een samengesteld gezin, belasting technisch, als je iemand wil onterven, als je mensen of goede doelen iets wil nalaten bijvoorbeeld.

Een advies of oriënterend gesprek is altijd gratis. Kosten voor het opmaken van een (levens-)testament zijn afhankelijk van de tijd / het werk dat de notaris investeert. Ook een aanrader; iedere vijf jaar na laten gaan of er wijzigingen nodig zijn. Ook dit kost niets. "Het is zuinigheid die de wijdheid bedriegt", was een wijsheid die de notaris meegaf. "Zie het regelen van het testament als een vorm van verzekering." Voor de aanwezigen was het een leerzame, informatieve en ook levendige middag.