Wethouder Erik Weijers zet de blaasbalg in werking.
Wethouder Erik Weijers zet de blaasbalg in werking. Foto: Peter Hendriks

Blaasbalg Smederij Kerkhoff gerestaureerd

Algemeen

GROESBEEK – Het was een prachtig feestje vrijdagmorgen in smederij Kerkhoff aan de Breedeweg in Groesbeek. Indrukwekkend hoe smid Richard Kerkhoff en de restaurateur van de Blaasbalg over de restauratie vertelden. 

Het was ontzettend veel werk, eerst moest de oude blaasbalg uit 1818 geheel gedemonteerd worden. Toen moest het hout hersteld worden en de spijkers behandeld. Voorzitter Henk Keukens van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten die in 2020 de aanvraag voor de restauratie had ingediend: “Het Openlucht museum heeft ons daarbij geholpen om een goede restaurateur te vinden in de naam van Steven Frijlink.”

Wethouder Erik Weijers stelde vervolgens de blaasbalg in werking en gaf daarbij de nodige uitleg. De smederij is altijd open, dus iedereen kan meegenieten van de gerestaureerde blaasbalg. Beide smeden lieten weten dat deze blaasbalg effectiever lucht toevoert dan een mechanische blaasbalg.
Theo Giesbers hield ook enkele interviews met de smid/ restaurateur Steven Frijlink uit Arnhem, smid Richard Kerkhoff uit Groesbeek en de touwslager Johan Deelen uit Kekerdom. Daarna werd het glas geheven op de blaasbalg en de edele smeedkunst onder toeziend oog van Sint-Eloy, de beschermheilige van hoefsmeden en metaalbewerkers.