(foto: Bert Roodbeen)
(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

Derde inloopbijeenkomst
plan herinrichting Ooijse Graaf 2 bij Erlecom

ERLECOM – Enkele tientallen belangstellenden waren donderdag 20 april naar de derde inloopbijeenkomst van ARK Rewilding en gebiedsontwikkelaar K3 aan de Erlecomseweg 80 gekomen. Hier werden ze op de boerderij Eindschenhof door medewerkers van ARK en K3 bijgepraat over de vorderingen van de herinrichting van de Ooijse Graaf. 

Beide hebben de wens het gebied te herinrichten om verdroging van het gebied tegen te gaan en de Ooijse Graaf ook beter beleefbaar te maken. Tijdens deze inloopbijeenkomst kon men vragen stellen en het bestemmingsplan inzien, ARK en K3 medewerkers gaven toelichting over de plannen en het proces zoals dat er vanaf nu uit gaat zien.

Vergunningentraject: Al enkele jaren zijn ARK en K3 bezig om een plan te maken voor de uitbreiding van het bestaande natuurgebied de Ooijse Graaf. Na een uitgebreid en zorgvuldig onderzoeks- en planvormingstraject zijn ARK en K3 nu bij het vergunningentraject aangekomen.

Bestemmingsplan ter inzage: Ook ligt de komende weken het gewijzigde bestemmingsplan ter inzage bij de gemeente Berg en Dal. Voor het maken van het plan moet het bestemmingsplan aangepast worden. Inmiddels heeft de gemeente Berg en Dal het bestemmingsplan gereed en is deze door het college van burgemeester en wethouders aangenomen. Het bestemmingsplan ligt vanaf 4 april gedurende zes weken voor een ieder ter inzage. Vervolgens besluit de gemeenteraad over het bestemmingsplan.

Over het plan voor de Ooijse Graaf:
De Ooijse Graaf is een gebied dat steeds droger wordt. Daarvan hebben planten en dieren steeds meer last. De wens van ARK en K3 is om een groot oppervlak aan moerasnatuur te ontwikkelen, meer water vast te houden en de Ooijse Graaf bovendien beter beleefbaar te maken door het realiseren van wandelroutes. Het uiteindelijke doel is om een gebied te realiseren waarin natuur, wandelen, klimaatadaptatie en landbouw hand in hand gaan. De tijdelijke winning van zand is de drager van deze ontwikkeling van de Ooijse Graaf.
Op www.k3.nl/ooijsegraaf is meer informatie te vinden over het plan voor de Ooijse Graaf. Ook is daar het bestemmingsplan te vinden dat de komende weken ter inzage ligt.