Burgemeester Slinkman bij het Diamanten paar van den Akker in Millingen. (foto: Peter Hendriks)
Burgemeester Slinkman bij het Diamanten paar van den Akker in Millingen. (foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Zwaaien zorgde ervoor dat Maricus van den Akker en Miep Spaan al 67 jaar bij elkaar zijn

MILLINGEN - Het is nu 67 jaar geleden dat Maricus van den Akker en Miep Spaan naar elkaar zwaaiden. Maricus vanaf zijn kamer aan de Vondelstraat in Nijmegen en Miep vanaf haar kantoor bij de fotogroothandel aan de Graafseweg. Na het eerste contact tijdens een dansavond in de Vereniging in Nijmegen zijn ze bij elkaar gebleven. 

Maricus (91) en Miep (89) zijn in 1963 getrouwd en hebben tot de dag van vandaag in Millingen aan de Rijn gewoond, de laatste jaren aan De Distel. Het stel heeft drie dochters gekregen, drie kleinkinderen en 1 achterkleinkind (de tweede is op komst).
Maricus heeft in 2008 een Koninklijke onderscheiding ontvangen als Ridder in de Orde van Oranje Nassau 'vanwege een scala aan maatschappelijke functies', die hij naast zijn functie op de Faculteit Wis- en Natuur Wetenschappen van 1962  tot 1987 als hoofd reisbureau aan de Katholieke “Universiteit in Nijmegen vervulde, zoals lid gemeenteraad van 1974 – 1994, waarvan wethouder van 1983 -1993, 32 jaar bestuurslid Bibliotheek, 22 jaar lid woningtoewijzingscommissie en bestuurslid woningbouwvereniging ‘Volkshuisvesting', 13 jaar bestuurslid Michael Mavo waarvan drie jaar als voorzitter, twee jaar bestuurslid Canisiuscollege, vijf jaar Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand, bestuurslid Sportfondsenbad waarvan twee jaar voorzitter, lid parochiebestuur en lid Avondwakedienst en begeleider Crematorium, zes jaar secretaris KBO en zes jaar bestuurslid Regionale KBO, waarvoor hij een Gouden Speld kreeg.

Ook zijn echtgenote Miep heeft diverse maatschappelijke functies vervuld, naast haar banen bij de fotogroothandel, Sint-Maartenskliniek, Bibliotheek en administratiekantoor: Oudercomité basisschool en zes jaar penningmeester, bestuur Wit Gele Kruis en Regionale Kruisvereniging alsmede bestuur district Kruisvereniging, CDA-secretaris en vijf jaar gemeenteraadslid voor het CDA, bestuur WNO en GGD en KBO voorzitter van 2001 tot 2007. Miep heeft voor haar vele maatschappelijke functie in 2008 gelijk met haar man een Koninklijke Onderscheiding als Lid van Oranje Nassau gekregen.

Maricus heeft in de tijd -die hij nog over had- Nordic Walking gedaan en speelt nu nog eens in de week jeu de boules. Miep heeft in het kerkkoor gezongen en heeft van 2006 - 2022 line dansen en volksdansen gedaan en heeft drie maal de Kaloramamars gelopen en is nu bij de nordic walkinggroep.

Samen zijn ze er veel met de kinderen op uit getrokken, zowel in Nederland als in Europa. Samen zijn ze het wat rustiger aan gaan doen en gaan graag wandelen, Maricus puzzelen en Miep handwerken.
Burgemeester Slinkman heeft maandagmiddag het diamanten bruidspaar bezocht. Het feest is onlangs met familie, vrienden en kennissen gevierd.