Kerkplein Breedeweg vergroenen

Algemeen

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal gaat het Kerkplein in Breedeweg vergroenen, stenen op het plein gaan plaats maken voor groen, zoals planten en bomen. In Breedeweg pakt de gemeente samen met Waterschap Rivierenland wateroverlast en verdroging aan. Dit gebeurt op verschillende plekken, een van die plekken in het Kerkplein.

In een groene omgeving is minder wateroverlast en verdroging. Regenwater kan wegzakken in de grond en komt daardoor niet in het riool terecht. Ook is een groene omgeving koeler dan een omgeving met veel stenen. Vergroenen helpt dus tegen hitteoverlast op warme dagen. De bestaande bomen op het plein helpen daar ook aan mee en zijn van grote waarde. Dit betekent dat ze behouden moeten blijven.

De Rijksoverheid wil dat er binnen de bebouwde kom meer koele zones komen. Dit zijn plekken waar mensen op hete zomerdagen verkoeling kunnen vinden. De gemeente wil van het Kerkplein een koele zone maken.

De gemeente bekijkt ook of er onder het Kerkplein infiltratievoorzieningen aangelegd moeten worden om wateroverlast te verminderen. Infiltratievoorzieningen zijn constructies onder de grond die regenwater opvangen. Infiltratievoorzieningen hebben rondom openingen waardoor het opgevangen regenwater in de bodem kan wegstromen.

Inwoners denken mee

De gemeente vraagt inwoners om mee te denken over een groener Kerkplein op www.samenbergendal kunnen inwoners hun ideeën doorgeven. De ingekomen ideeën zijn een basis voor het maken van een voorlopig ontwerp. Dit voorlopig ontwerp wordt vervolgens besproken tijdens een nog te plannen inwonersavond.