Als thuiswonen niet meer gaat

Algemeen

GROESBEEK - Wanneer weet je of het niet meer gaat? Dat was een moeilijk onderwerp op 1 mei in het alzheimercafe in Groesbeek.

De meeste mensen met dementie (met hun naasten) hebben begeleiding van een zorgtrajectbegeleider, dit is een vertrouwenspersoon die het hele ziekteproces ondersteund in de thuissituatie. Als deze begeleider merkt dat thuis wonen lastiger gaat worden zal hij of zij dit ter sprake brengen. Het kan zijn dat de gezondheid van de mantelzorger slechter wordt of dat de veiligheid van de persoon met dementie in gevaar is. Verhuizing naar een verpleeghuis kan dan een goede oplossing zijn. 

Meestal gaat een proces van dementie niet heel snel zodat je rustig op zoek kunt gaan naar een verpleeghuis. Maak een afspraak om daar eens koffie te drinken en er rond te kijken. Als het bevalt kun je je daar laten inschrijven zodat je op de wachtlijst komt. Soms kunnen partners meeverhuizen, dit ligt aan de gezondheid van de partner maar ook aan de ruimte in een verpleeghuis. Als er een plotselinge verandering komt in het dementieproces of de mantelzorger valt (tijdelijk) weg kan het zijn dat er een crisisopname plaats gaat vinden. Dit is meestal in een verpleeghuis waar op dat moment plaats is. De huisarts bepaalt of er een crisisopname nodig is. 

De Wet Langdurige zorg (WLz) betaalt het grootste gedeelte van de kosten voor wonen en zorg in het verpleeghuis. De persoon met dementie of partner/ familie betaalt een eigen bijdrage, dit hangt van het inkomen af. Verhuizen naar een verpleeghuis is een lastig proces wat veel tijd kost. Het is daarom raadzaam om op tijd te beginnen met oriƫnteren en in te schrijven.