De boekschrijvers met in hun midden Wiel Lenders directeur Vrijheidsmuseum.
De boekschrijvers met in hun midden Wiel Lenders directeur Vrijheidsmuseum. Foto: Peter Hendriks

De oorlogsherinneringen van vijf dorpen samengebracht in acht boeken

Algemeen

BERG EN DAL - De oorlogsherinneringen van vijf dorpen samengebracht in acht boeken, dat is de opbrengst van een project waaraan afgelopen jaren is gewerkt door bewoners en samenstellers uit Beek, Ooij, Leuth, Kekerdom en Millingen.

Deze bijzondere boekenreeks laat zien dat de oorlogsgeschiedenis van onze streek verder reikt dan de militaire operaties bij Groesbeek en Nijmegen, waar traditioneel de meeste aandacht heen gaat. De nieuwe boeken uit de genoemde dorpen beschrijven de oorlog door de ogen van de burgerbevolking. Immers de Tweede Wereldoorlog is niet alleen een verhaal van veldslagen, generaals en soldaten. Ook de burgers raakten er zwaar door getroffen, niemand uitgezonderd. Ooggetuigenverslagen uit dagboeken en interviews maken duidelijk hoe de oorlog op gruwelijke wijze het leven van de bewoners ondersteboven gooide. Het is goed die herinneringen levendig te houden en door te geven aan de nieuwe generaties. Want vrijheid spreekt niet voor zich, vrijheid geef je door. En evenmin is vrede vanzelfsprekend; ook nu weer woedt een oorlog op ons continent.

Op woensdagmiddag 3 mei hebben de samenstellers, hun acht boeken aan het Vrijheidsmuseum aangeboden in de overtuiging, dat de indrukwekkende belevenissen van de gewone mensen een breed publiek verdienen en onverminderd actueel zijn. De lijn naar de actualiteit werd tijdens de aanbieding onderstreept met enkele verhalen uit de Oekraïne.

Tijdens de presentatie vertolkten Martin Bosch en Pieter Melief hun lied Oorlog in de Ooij en lazen de samenstellers korte fragmenten uit hun boeken voor. Amy van Son (oorlogsveteraan) vertelde over het project “Helmen vol Verhalen” en de blog “Stemmen uit de Oekraïne” van Tatjana Kirienko.

Tenslotte werd een preview vertoond van de documentaire die in september verschijnt naar aanleiding van het verhaal van Jos Bouten uit het boek Oorlogsgeweld in de Ooijpolder; de oorlog door de ogen van een jongen van 7-12 jaar. Cea van Dillen, initiator en lid van het productieteam, gaf een toelichting over de inhoud en totstandkoming van deze documentaire.

Alle boeken zijn te verkrijgen in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. boekenvrijheidsmuseum@gmail.com.