Met dit jampotje begon de verzamelwoede van Maastrichts aardewerk. (foto: Joop Verstraaten)
Met dit jampotje begon de verzamelwoede van Maastrichts aardewerk. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Driekske Kersten stapelverliefd
op Maastrichts aardewerk

GROESBEEK – Driekske Kersten die onlangs 82 jaar is geworden is al ruim vijftig jaar stapelgek op Maastrichts aardewerk. Maastricht had een drietal aardewerk fabrieken:  Petrus Regout, Société Céramique en Mosa. Aan alle drie heeft Driekske haar hart verpand. 

Het begon allemaal ruim 50 jaar geleden toen de zoon van Driekske haar zoon Pieter thuis kwam na een rommelmarkt op de school aan De Stekkenberg in Groesbeek. Hij kwam met een jampotje van Société Céramique naar huis. Een jampotje dat zijn moeder Driekske nog kende van vroeger thuis. Door dat jampotje is Driekske verliefd geworden op Maastrichts aardewerk. 

Zij heeft ruim 50 jaar alles verzameld van het Maastrichtse aardewerk, zeker over de 10.000 stuks serviezen, ontbijtserviezen, lampetstellen, melkkannen tot aan gebakstellen (waarmee ze de hele familie heeft voorzien, inclusief de kleinkinderen)toe. Het hele huis aan de Stekkenberg 39 alsmede de schuurtjes achter de woning staan en hangen er vol mee.

Ook in de slaapkamer is er bijna geen doorkomen meer aan door het Maastrichts aardewerk. Vijf maal per jaar is er door heel Nederland heen een beurs waar zalen vol staan van Maastrichts aardewerk. Ondanks de tienduizenden stuks Maastrichts aardewerk komt Driekske toch ieder keer weer met wat Maastrichts aardewerk thuis, dat ze nog niet heeft. Wat dat betreft heeft ze een goed geheugen; ze weet exact wat ze wel heeft.

Driekske is overigens het oudste lid van de Vereniging Maastrichts Aardewerk. Het geheel is niet te verzekeren laat Driekske desgevraagd weten, want de wisselt met de dag. "Als het met brand verloren gaat – en dat hoop ik niet – dan ben ik alles kwijt. En mijn verzameling is toch niet meer te koop." Driekske hoopt nog jaren lang door te kunnen gaan met het verzamelen van Maastrichts Aardewerk. "Ik heb al veel kinderen en kleinkinderen er blij mee gemaakt, als ze jarig zijn of wat te vieren hebben."  Driekske en Marinus leiden graag geïnteresseerden rond in hun knusse woning aan De Stekkenberg, alleen op afspraak via 024 – 3973906.