Johan Bekhuis overhandigt de eerste boeken aan Door Joosten en kleinzoon Youri.
Johan Bekhuis overhandigt de eerste boeken aan Door Joosten en kleinzoon Youri. Foto: Peter Hendriks

Derde boek over de oorlog van Kekerdom

Algemeen

KEKERDOM –In het Kekerdomse Kulturhus is zaterdagmiddag 13 mei de presentatie van het derde boek over de oorlog van Kekerdom ‘Getekende Levens, oorlog en vrede in Kekerdom’ gepresenteerd. 

Het prachtige geïllustreerde en vormgegeven boek heeft liefst 260 bladzijden waarin in 37 hoofdstukken wordt beschreven hoe de kleine dorpsgemeenschap zich door de Tweede Wereldoorlog hebben heen geworsteld.
De oorlog raakte het dorp pas goed na de geallieerde luchtlandingen bij Groesbeek en de verovering van de Nijmeegse Waalbrug in september 1944. Een maand lang hadden bewoners en hun huizen te kampen met een granaatregen.. Daarna werden de Kekerdommers hun huizen uitgejaagd en volgde een evacuatie van een half jaar naar de Achterhoek en Groningen. Wat in dat halve jaar allemaal in hun dorp gebeurde was nog nooit uitgezocht. Die leegte wordt nu in het nieuwe en derde boek beschreven.

Op 8/9 februari 1945 verdreef de geallieerde legermacht de nazitroepen uit Kekerdom. Die bevrijding blijkt onlosmakend verbonden met een legereenheid uit de Canadese provincie New Brunswick. Negen van hun manschappen lieten bij die bevrijdingsaanval het leven. Het is de samenstellers van het boek gelukt om deze gevallenen alsnog een gezicht te geven. Alle negen worden met een foto en korte levensbeschrijving geëerd.

Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan Door Joosten, vertegenwoordiger van de Kekerdomse oorlogsgeneratie, als eerbetoon aan hun moeilijke kindertijd in de oorlog en de jaren erna. Maar ook voor alle raad en daad waarmee zij de werkgroep bij de totstandkoming van het boek
terzijde heeft gestaan. Ook haar kleinzoon Youri mocht een boek in ontvangst nemen met de aanbeveling om aandachtig te lezen wat de generatie van oma en opa allemaal heeft meegemaakt in hun jeugdtijd.
Het boek ‘Getekende Levens’ kost 25,00 euro en ligt te koop bij Primera in Millingen en Beek en bij de Spar in Leuth en Ooij.