Van links naar rechts: Marleen Becker, Burgemeester Slinkman, Joke Vrijmoet en Willem Tielen Erfgoed en monumenten-ambtenaar.
Van links naar rechts: Marleen Becker, Burgemeester Slinkman, Joke Vrijmoet en Willem Tielen Erfgoed en monumenten-ambtenaar. Foto: Peter Hendriks

‘Er komt een school in Berg en Dal‘ van Joke Vrijmoet en Marleen Becker

Algemeen

GROESBEEK – Vrijdagmiddag vond de presentatie plaats van het boekje ‘Er komt een school in Berg en Dal’ van Joke Vrijmoet en Marleen Becker in de raadszaal van het gemeentehuis. 

De gasten werden welkom geheten door Fer, de echtgenote van Joke Vrijmoet. Die gaf vervolgens een hele uiteenzetting hoe het boekje tot stand is gekomen. Het was een indrukwekkend verhaal hoe de beide dames twee jaar lang gewerkt hadden aan de tot stand koming van dit boekwerkje. Volgens de dames liepen in 1848 liefst 64 kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar oud dagelijks naar de lagere school in Groesbeek door weer en wind.

Onderwijzer Gerardus Bernardus van den Driesschen kwam rond 1856 naar Berg en Dal om daar een school te gaan stichten wat niet zonder slag of stoot ging. Hij leefde mee met de minderbedeelde kinderen en vocht voor hun toekomst. 

Joke Vrijmoet en Marleen Becker grasduinden in de gemeentearchieven van Groesbeek en Nijmegen en plozen oude kranten na en zochten op internet. Uiteindelijk is het boekje tot stand gekomen en werd vrijdag gepresenteerd.

Burgemeester Slinkman mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Hij gaf de beide dames de nodige complimenten. Het leek toentertijd wel een derdewereldland, aldus Slinkman, als je dat vergelijkt met nu. Jullie hebben doorzettingsvermogen getoond; daarvoor mijn complimenten. 

Het boekje is te koop voor 14,00 euro en is te bestellen bij m.becker@xs4all.nl en bij jgvrijmoet@gmail.com.