Vergeten winkeltjes en smokkel in de polder

Algemeen

MILLINGEN - Op 14 mei start in Millingen aan de Rijn de expositie over legale en illegale handel in de dorpen Ooij, Leuth, Kekerdom en Millingen.

Legale handel was er in de vorm van de talloze ambachten en winkeltjes. Tot laat in de vorige eeuw werd alles wat nodig was voor de dagelijkse levensbehoefte geproduceerd en geconsumeerd in het eigen dorp. Van slachterij naar slagerij. Van verkoop van een paar producten in de achterkamer naar de kruidenierswinkel. Van de melkerij in de melktuiten op weg naar de klanten. Smeden, schoenmakers, garen en band en kleding, alles was in de buurt aanwezig. Je kon je aankopen laten opschrijven en als het loon er was of de kinderbijslag werd er afgerekend. Je hoorde het dagelijks nieuws in de winkel.

In de winkel werd ook de smokkelwaar verkocht en verstopt om over de grens te brengen. Voedsel werd in kleding verstopt. Of in een fietsstuur. Of in de kinderwagen onder de zuigeling.

Over de Wetering van Beek tot Millingen ging ‘s nachts de smokkelwaar de grens over. Koffie, sigaretten, vlees, chocola. Maar ook mensen werden over de grens gebracht. Vooral voor de oorlog Joodse vluchtelingen uit Duitsland. En verzetsblaadjes, gemaakt door gevluchte Duitse verzetsmensen, terug over de grens naar Duitsland.

Het was risicovol. Als je betrapt werd waren er forse gevangenisstraffen, ook voor kleine hoeveelheden. Het is ook meermalen voorgekomen dat smokkelaars werden doodgeschoten in de donkere nacht.

.De expositie is te zien in de kerk in Millingen van 14 mei tot en met 27 oktober  op zondag-, dinsdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Uitgelicht

Digitale krant