Mariagrot Groesbeek, mei 2019. (foto: Kirsten Kuipers)
Mariagrot Groesbeek, mei 2019. (foto: Kirsten Kuipers) Foto: Kirsten Kuipers

Onthulling historische informatiepanelen in park Mariëndaal

Algemeen

GROESBEEK - Op vrijdagmiddag 17 mei worden in park Mariëndaal in Groesbeek bij de Kloostertuin en Gasterij ‘t Groeske vanaf 15.15 uur twee nieuwe historische informatiepanelen onthuld. 

Het ene paneel vertelt de geschiedenis van het voormalige hotel Bellevue, later klooster Mariëndaal. Hier leidden de zusters van de orde van Carolus Boromeus vroeger een meisjespensionaat. Dit paneel wordt onthuld door zuster Emmanuela namens de zusterorde en locatiemanager Wilma Pouwelse van ZZG Zorggroep. Het andere paneel vertelt de geschiedenis van de Mariagrot in het park, die oorspronkelijk eind 19e eeuw werd opgericht als ‘Hart van Jezus-grot’.
De grot werd in 2018 hersteld door vrijwilligers en in 2019 weer ingewijd. Dagelijks komen er mensen kaarsjes branden. Vrijwilligster Marian Peters die samen met andere wijkbewoners voor de grot zorgt, zal dit paneel onthullen.

Vrijwilligers van Stichting Vitaal Mariëndaal hebben de historische informatiepanelen kunnen maken met financiële steun van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten Gemeente Groesbeek. Zij raadpleegden historische bronnen, waaronder de kronieken van de zusters en ander archiefmateriaal.
Vrijwilliger en oud-wethouder Theo Giesbers: ‘Het was interessant dit onderzoek te doen! Het was niet zo makkelijk om uit te vinden hoe alles precies is gegaan. Er zijn verschillende bronnen, soms incompleet, maar we hebben de geschiedenis zo zorgvuldig mogelijk gereconstrueerd.’ Iedereen is welkom bij de onthulling.

Na afloop is er om 16.15 uur voor alle aanwezigen koffie met Mariakoekjes en een Marialikeurtje. Start om 15.15 uur buiten bij Gasterij ‘t Groeske, Stationsweg 9.

Uitgelicht

Digitale krant