Afbeelding
Foto: Gerrie Driessen

GarageTielemans aan de Pannenstraat in Groesbeek 1983

Algemeen

GROESBEEK - Bovenaan de Pannenstraat, op de plek waar Residentie Molenborgh gebouwd wordt, bestierde de familie Tielemans van 1923 tot 2005 een garagebedrijf. In 2005 werd het bedrijf verplaatst en kreeg het gebouw een andere bestemming, tot het in de winter 2016-2017 voor woningbouw gesloopt is.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

In de beginperiode werd vooral in fietsen en motorfietsen gehandeld. Er was veel belangstelling voor de motorfiets, waardoor er ook benzine in blik verkocht werd. Naast zijn handel in auto's begon Thé Tielemans als eerste in Groesbeek met een taxibedrijf. Hij reed met twee T-Fords, een open en een dichte. Met een compagnon heeft hij omstreeks 1930 ook nog een 'wilde' busdienst op Nijmegen gehad. Tijdens de oorlog werden de twee T-Fords door de Duitse bezetters gevorderd. Na de oorlog werden drie Amerikaanse achtcilinders (een Horch, een Buick en een Hudson) aangeschaft.

In 1951 kwam zoon Jan in het bedrijf en zoon Frans in 1954. Twee jaar later overleed de grondlegger van het bedrijf. De broers Jan en Frans besloten in 1963 tot een complete nieuwbouw en de vestiging van een tankstation. Daarna werd in 1971 een grote reparatiehal in gebruik genomen. In de showroom onder het woongedeelte werden naast auto's (Tielemans was sub- dealer van Ford) ook fietsen en bromfietsen aan de man gebracht.

In 1983 rijden er 9 taxi's en zijn er 17 mensen in dienst. Part –timers voor het tankstation niet meegerekend. De verkoop van bromfietsen is dan gedaald. Verkochten de broers ooit 200 brommers per jaar, nu is dat hooguit 20 tot 25. In 1992 nam Frans het garagebedrijf voor zijn rekening terwijl Jan het taxibedrijf voortzette. Toen het taxibedrijf in 2001 werd overgedaan aan Van der Wielen uit Malden, bestond het wagenpark uit tien taxi's met vergunning. Er werkten drie vaste chauffeurs, twee part -timers en drie oproepkrachten. In de jaren zestig namelijk had het ziekenvervoer, schoolvervoer en het instellingenvervoer (Groesbeekse Tehuizen en Dekkerswald) grote vormen aangenomen. Ritten naar Vlissingen, Groningen en Hulst om mensen te halen te brengen werden wekelijks uitgevoerd. Het garagebedrijf werd omstreeks 2000 overgenomen door Frank Tielemans, die het in 2005 verplaatst naar de Hulsbroek. In de herfst van 2012 wordt Garage Tielemans opgeheven.

Uitgelicht

Digitale krant