Afbeelding

Ramon Jahn van De Tinnen Roos druk met Vierdaagse-souvenir

Algemeen

MILLINGEN AAN DE RIJN – De 32-jarige Ramon Jahn van tingieterij 'De Tinnen Roos' in het Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan in Millingen is toevallig in het tingieten beland.

Het was dankzij zijn moeder Margret die in België studeerde vlak bij tingieterijen in Tongeren. Zij bracht met regelmaat wat tinnen souvenirs mee en verkocht die door aan toeristen. Vanaf die tijd raakte Ramon helemaal in de ban van tinnen souvenirs en cadeaus waar hij in 2004 mee begon te handelen en niet zonder succes.

In 2006 stopte een tingieterij in Tongeren en Ramon werd gevraagd of hij de machines en materialen over wilde nemen. "Dat heb ik toen gedaan en ben er blanco ingestapt." Na twee jaar geoefend te hebben met de machines en materialen, maakte Ramon een Vierdaagse-schoentje en dat sloeg aan.

In 2008 ging zijn machine kapot en kwam hij in Italië terecht, waar hij een nieuwe machine kocht. Hij kreeg daar zo'n hechte band dat Ramon momenteel machines en materialen in West-Europa verkoopt, waar hij ook trainingen verzorgt. Engeland, Duitsland en Nederland zijn de grootste afnemers volgens Ramon. Momenteel is hij druk bezig met de Vierdaagse karikaturen waar hij in 2013 mee begon. Het eerste was Steven (Sint-Stevenskerk) tweede Anna (Sint-Annastraat) en dit jaar wordt het Kareltje (Keizer Karelplein).

Tijdens de Vierdaagse is Kareltje op twee plaatsen in Nijmegen verkrijgbaar: in een kraam tegenover de Hema en op de Schevinkhavenstraat tegenover AH. In menige huiskamer over de hele wereld staan de Vierdaagse-karikaturen van 'De Tinnen Roos' te pronken.

Uitgelicht

Digitale krant