(l) Marten Munneke, (m) Bas Bloem en minister Pia Dijkstra.
(l) Marten Munneke, (m) Bas Bloem en minister Pia Dijkstra. Foto: Gemeente Berg en Dal

Koninklijke onderscheiding voor Bas Bloem en Marten Munneke

Algemeen

NIEUWEGEIN/HEILIG LANDSTICHTING - Bas Bloem uit Heilig Landstichting en Marten Munneke uit de gemeente Bronckhorst kregen zaterdag 13 april een Koninklijke Onderscheiding voor hun jarenlange inzet voor patiënten met Parkinson of Parkinsonisme. 

Beide mannen werden verrast in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Daar overhandigde minister Medische Zorg Pia Dijkstra beiden een Koninklijke Onderscheiding. Munneke werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, en Bloem tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Bloem en Munneke hebben samen ParkinsonNet ontwikkeld, een zorgnetwerk dat patiënten en zorgverleners helpt gespecialiseerde zorg zo veel mogelijk op maat aan te bieden. Inmiddels heeft het netwerk landelijk bijna 4.000 gebruikers en is het ook in Luxemburg, Noorwegen en Californië als standaard overgenomen. 

Samen zetten fysiotherapeut en wetenschapper Marten Munneke en neuroloog en hoogleraar Bas Bloem zich al jaren in om de kennis over Parkinson en Parkinsonisme te vergroten, te delen, een behandeling te vinden en fondsen te werven voor meer onderzoek. Met de ontwikkeling van ParkinsonNet hebben zij vorm gegeven aan hun geloof dat Parkinson en Parkinsonisme het beste behandeld kan worden als álle zorgverleners, van neuroloog en fysiotherapeut tot diëtist en verpleegkundige, zo veel mogelijk over de aandoening weten. Ze zorgen dan ook voor bijscholing van zorgprofessionals in de eerste- en tweedelijnszorg. 

Minister Dijkstra omschreef de wetenschappers als ‘hoogvliegers van de zorg’. “Met een hersenaandoening verlies je al genoeg. Het behoud van zelfstandigheid is fundamenteel voor het behoud van eigenwaarde, en daarbij is ParkinsonNet cruciaal”. De minister sprak haar waardering uit voor ParkinsonNet, een ‘systeem dat ontzettend goed in elkaar zit’. “Maar het is de drijvende kracht van jullie beiden die maakt dat vandaag ongelooflijk veel patiënten veel beter af zijn.”

Uitgelicht

Digitale krant