Vele vuurpotten beschermen de bloesem van de druivenranken. (foto: Erik Tonn)
Vele vuurpotten beschermen de bloesem van de druivenranken. (foto: Erik Tonn) Foto: Erik Tonn

Groesbeekse wijnboeren hebben zich gewapend tegen nachtvorst

Algemeen

GROESBEEK – De Groesbeekse wijnboeren hebben zich in de nacht van maandag op dinsdag gewapend tegen de aangekondigde nachtvorst. Ondanks dat het maar van 1 tot 3 graden zou gaan vriezen zijn er bij enkele wijnboeren direct maatregelen getroffen. 

Volgens Adam Dijkstra van Wijngaard De Colonjes is nachtvorst voor iedere fruitteler een gevaar. Het nachtvorst probleem is de afgelopen jaren voor druiven steeds urgenter geworden. Om die reden heeft Adam Dijkstra afgelopen nacht vuurpotten aangestoken met zijn superteam, dat binnen een half uur alle vuurpotten hadden aangestoken zodat de bloesem van de druiven geen schade hebben opgelopen.
John Grutters van Wijngaard De Plack heeft gebruik gemaakt van zijn beregenings installatie. “Die heb ik in de nacht van maandag op dinsdag om 01.00 uur aangezet en om 08.30 uur weer uitgezet. Zoals het er nu naar uitziet heb ik de bloesem gered. Wat de nachtvorst betreft heb ik het volste vertrouwen in Weerplaza”, aldus John Grutters.

Op Wijnhoeve De Heikant hebben ze geen maatregelen genomen in hun wijngaard. “Wij gaan uit van goed vertrouwen en nemen eventueel het risico”, aldus Maud Muskens. Ook wijngaard Klein Amerika heeft geen maatregelen genomen. “Onze wijngaard ligt boven op een bult, waar de nachtvorst niet komt, zodoende hebben wij nog nooit schade ondervonden van de nachtvorst”, vertelt de heer De Beier. Wijngaard De Holdeurn aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal heeft ook geen maatregelen genomen. “Onze wijngaard ligt op een helling waar de nachtvorst zelden toeslaat. Mocht het wel een keer gebeuren, dan is de schade minimaal”, liet de heer Jaspers desgevraagd weten.

Uitgelicht

Digitale krant