De initiariefnemers van links naar rechts: Eric Zigenhorn, Jan Toine van Hooft, Paulien Schalkx en Eva Nillessen.
De initiariefnemers van links naar rechts: Eric Zigenhorn, Jan Toine van Hooft, Paulien Schalkx en Eva Nillessen. Foto: Peter Hendriks

Veel Groesbekers met een geweldig warm hart voor Oekraïne

Algemeen

GROESBEEK - Paulien en Eva de uitbaatsters van De Oude Molen geven hun woning aan vier moeders met vijf kinderen uit Oekraïne. Deze familie kan op deze manier bij elkaar blijven wat voor hen in deze tijd erg belangrijk is.

Het verhaal begint bij de Groesbeekse brandweermannen Eric Zigenhorn en Jan-Toine van Hooft beiden tevens bestuursleden van de stichting Firefighters United NL. Deze stichting levert al jaren, overtollige Nederlandse brandweermiddelen af aan de brandweer in Kiev.
Eric kreeg enkele dagen geleden van vier van zijn collega’s in Kiev te horen dat hun echtgenotes en hun vijf kinderen (in de leeftijd van 3 tot 11 jaar), zojuist uit de schuilkelders waren vertrokken (in verband met de bombardementen) richting Nederland. De verwachting was dat ze zaterdag in Nederland zouden aankomen. De mannen moesten achterblijven in Kiev ter ondersteuning. De collega’s uit Kiev hebben Eric gevraagd voor mogelijke opvang, hetgeen geen makkelijke opdracht zou zijn, lieten zij vanuit Kiev weten.

Direct in actie

Na wat telefoontjes van Eric kwam de warme aard van de Groesbekers naar boven. Paulien en Eva (zelf startende ondernemers) van de Oude Molen twijfelden geen moment om – ondanks een anders geplande invulling- hun woning naast eetcafé De Oude Molen ter beschikking te stellen.
Paulien en Eva kwamen vrijdagmiddag direct in actie om het net leeggekomen huis bewoonbaar te maken voor de vier moeders met hun vijf kinderen.
Familie, kennissen, relaties en vrienden kwamen vrijdagavond opdraven voor hulp bij de schoonmaak, kleine reparaties, levering van meubels, inkoop voor een gevulde keuken, koelkast en diepvries en uiteraard speelgoed voor de kinderen. Sommige benodigdheden zoals traphekjes, kinderbedjes et cetera aangeboden op Marktplaats werden gratis afgeleverd. Dit tekent de Groesbekers laten Paulien en Eva weten, Groesbekers zijn geweldig voegen ze er nog aan toe.

Bloemen in Oekraïense kleuren

Binnen nog geen dag was het huis schoon, gerepareerd, gemeubileerd, voorzien van de benodigde artikelen voor de komende week met een gevulde koelkast en diepvries en een fraai boeket bloemen in de Oekraïense kleuren op tafel.
Brandweerman Eric – van oorsprong geen Groesbeker – was erg onder de indruk van het warme onthaal bij De Oude Molen. Ook liet Eric weten dat burgemeester Slinkman de snelle ontwikkeling van De Oude Molen belangstellend van uur tot uur gevolgd heeft en waar mogelijk hulp en advies heeft gegeven.
Zichtbaar vermoeid kwamen de moeders die helemaal zelf van Kiev naar De Oude Molen in Groesbeek zijn gereden zaterdagmiddag even na 16.00 uur aan. Zij barstten in tranen uit dat zij hun mannen hadden moeten achter laten en tranen voor de warme ontvangst en de veilige plek waar ze zijn ondergebracht.

Stichting Firefighters United NL

Paulien en Eva geven aan trots te zijn dit samen met velen tot stand te hebben kunnen brengen. Zij hopen dat de lezers van dit artikel bereid zijn om een bijdrage over te maken naar stichting Firefighters United NL, zodat er vanuit de stichting een bijdrage in de onderhoudskosten en ondersteuning voor de komende maanden gegeven kan worden voor de vier brandweermoeders en hun vijf kinderen.
Paulien en Eva doen nogmaals een beroep om te doneren op rekeningnummer IBAN NL33 INGB 00073580 40 t.en name van stichting FireFighters United NL onder vermelding van ‘Oude Molen initiatief’.

Uitgelicht

Digitale krant