Energiecompensatie voor verenigingen en maatschappelijke organisaties

Algemeen

BERG EN DAL - (Sport)verenigingen, buurthuizen, culturele instellingen en maatschappelijke organisaties die in de problemen komen door de hoge energieprijzen, kunnen vanaf 15 februari een eenmalige energiecompensatie aanvragen bij de gemeente. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag voorgesteld. De gemeenteraad neemt 9 februari een definitief besluit over het voorstel. 

De genoemde organisaties kunnen de subsidie vanaf 15 februari aanvragen via www.bergendal.nl. De aanvraag moet uiterlijk 15 maart bij de gemeente binnen zijn. 

Eenmalige compensatie 

Met de energiecompensatie wil de gemeente voorkomen dat Berg en Dalse verenigingen en maatschappelijke organisaties in de problemen komen door de stijgende energielasten. Daarom is er voor organisaties met een eigen accommodatie een eenmalige compensatie voor de periode 1 november 2022 tot 1 november 2023. 

Voorwaarden compensatie 

De energiecompensatie is bedoeld voor niet-commerciĆ«le (sport)verenigingen, buurthuizen, culturele instellingen en maatschappelijke organisaties met een eigen accommodatie in de gemeente Berg en Dal. Voor de energiecompensatie gelden een aantal voorwaarden: 

- Organisaties komen alleen in aanmerking als ze een eigen energieaansluiting hebben.
- Organisaties moeten eerst de ondersteuningsregelingen vanuit het Rijk benutten. Bij de compensatie houdt de gemeente rekening met de ondersteuning vanuit het Rijk.
- Organisaties moeten de compensatie aanvragen met het aanvraagformulier.
- De compensatie geldt alleen voor het verbruik dat boven het energieplafond uitstijgt.
- Organisaties met een vast contract met een prijs die lager is dan het energieplafond komen niet in aanmerking.
- Er geldt een subsidieplafond van 600.000 euro.
- De organisaties moeten de aanvraag indienen voor 15 maart 2023.
- De compensatieregeling geldt niet voor scholen. Die worden gecompenseerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
- Binnensportorganisaties kunnen geen gebruik maken van de regeling omdat de gemeente de huur van de sporthallen en het zwembad niet verhoogd.

Beschikbaar budget 

Voor energiecompensatie is 600.000 euro beschikbaar. Er geldt een subsidieplafond. Alle aanvragen die voor 15 maart 2023 binnen zijn neemt de gemeente mee. Wordt het bedrag van 600.000 euro overschreden dan wordt de compensatie verminderd met het percentage van het overschreden bedrag. 

Uitgelicht

Digitale krant