Logo gemeentenieuwsonline.nl

Als je partner dementie heeft...

BERG EN DAL - Dementie kan zwaar zijn voor een relatie. De partner waarmee je je leven deelt verandert. Je kunt te maken krijgen met verdriet, verlies, schaamte, onbegrip en onbekendheid met het ziekteproces.

Het gedrag van je partner kan veranderen door de ziekte. Soms worden mensen zachtaardiger maar het tegenovergestelde (sneller boos, opstandig, geïrriteerd en soms zelfs agressief) kan ook. Het is lastig om daarmee om te gaan of hierbij hulp te vragen. Toch is het belangrijk om het bespreekbaar te maken met je familie, je vrienden, je omgeving of een hulpverlener. Jij en je partner hebben geen invloed op het ziekteproces maar door erover te praten kun je je gevoelens delen en kun je tips krijgen over hoe je met je partner kunt omgaan die ziek is.

Meestal wil je je partner, waarmee je je leven kort of lang gedeeld hebt, ondersteunen en helpen. Ook in een ziekteproces als dementie. Om dat zo lang mogelijk vol te houden is het van belang dat ook jij gesteund wordt.

We plaatsen regelmatig artikelen over dementie en dementievriendelijkheid in deze krant. Heeft u een vraag over deze onderwerpen? Mail dit dan naar: M.Weima@Bergendal.nl of petra.kregting@fortewelzijn.nl of bel Petra Kregting 06 53764809.

‘Want binnen is het warm en licht en goed
Hand in hand naar buiten kijkend waar de regen valt
Ik zie het vuur van hoop en twijfel in je ogen
En ik ken je diepste angst

Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij
Maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij (Boudewijn de Groot).

Meer berichten