Kranslegging bij Replica Glider op Klein Amerika. (foto: Peter Hendriks)
Kranslegging bij Replica Glider op Klein Amerika. (foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Herdenkingen bij Generaal Gavin- monument en de Replica Glider

Algemeen

GROESBEEK – Vrijdagmorgen 17 september vonden er in Groesbeek twee herdenkingen plaats ter ere van 77 jaar Market Garden. 

De eerste herdenking vond plaats bij het Generaal Gavinmonument aan de Generaal Gavinstraat in Groesbeek. Daar waren 40 Amerikanen bij en zo’n 70 genodigden en een onbekend aantal belangstellenden. Hierbij was een speciale gast te weten Youri Pouwels (17) uit Oss die van schildklier kanker genezen is. Hij had een wens om een herdenking bij te mogen wonen uit de Tweede Wereld Oorlog waar hij alles van af weet. Vrijdag ging zijn wens in vervulling en las ook nog een gedicht voor.

‘s-Middags ging Youri naar Teuge voor de eerste parachutesprong in zijn leven. Na de Last Post door Theo Jetten was er twee minuten stilte gevolgd door de kranslegging. De overweging werd gebracht door pastoor Scholten van Kranenburg. Hierna vertrok het gezelschap naar de Replica Glider op Klein Amerika, waar eveneens een plechtige herdenking werd gehouden. Hier werden op het eind van de herdenking de Volksliederen ten gehore gebracht van de Verenigde Staten van Amerika, Verenigd Koninkrijk, Canada en Nederland. Even later vielen er twaalf parachutisten op een van de weilanden van Klein Amerika, helaas te ver voor de aanwezigen die bij de herdenking aanwezig waren.

Herdenking bij Generaal Gavin monument. (foto: Peter Hendriks)

Uitgelicht

Digitale krant