Het Reomie-terrein in Ooij.
Het Reomie-terrein in Ooij. Foto: Marcel Vink

Berg en Dal breekt met stichting Monument & Landschap

Algemeen

BERG EN DAL - Gesprekken en mail- en briefwisseling hebben er niet toe geleid dat de stichting Monument & Landschap (M&L) het vertrouwen van het college terug heeft gewonnen. De gemeente ziet zich daarom gedwongen de samenwerking met de stichting als overlegpartner te beëindigen. 

Wat was de aanleiding van het vertrouwensverlies? Een bestuurslid van M&L stuurde op 19 mei namens Monument & Landschap een mail aan de provincie en het Rijk over de bouwplannen op het Reomieterrein in Ooij. Daarin beschuldigde hij de gemeenteraad en het college onder andere van achterkamertjesgedrag en niet integer handelen door te stellen “dat in de gemeente Berg en Dal landschappen te koop zijn voor de hoogstbiedende.” 

De stichting neemt uiteindelijk niet op overtuigende wijze afstand van het in haar naam verzonden bericht, dat verschillende lasterlijke uitingen bevat. Burgemeester Mark Slinkman: ”De leden van onze gemeenteraad zetten zich allen onvermoeibaar in om de ernstige woningnood aan te pakken. Duurzaamheid, betaalbaarheid, erfgoed en natuur staan niettemin bij iedereen scherp op het netvlies. Dat het onze raadsleden zou gaan om ‘lucratieve opbrengsten’ en dat zij ons mooie landschap in de achterkamer aan de hoogstbiedende zouden willen verkwanselen is grote kullekoek. De raadsleden verdienen het niet om zó te worden weggezet.” 

De gemeente Berg en Dal ervaart een kritische houding van maatschappelijke partners als positief. Het houdt iedereen scherp en verbetert resultaten. Noodzakelijk daarvoor zijn respectvolle omgangsvormen en erkenning van integriteit. Na meerdere incidenten staat verruwing in de richting van medewerkers en bestuurders hoog op de agenda van de gemeente. 

Wat zijn de gevolgen voor Monument & Landschap? De gemeente blijft uiteraard de door M&L ingezonden zienswijzen en overige stukken behandelen, zoals de recent door de stichting gestuurde WOB- en handhavingsverzoeken. Na meer dan veertig jaar komt wel een einde aan de status van de stichting als gesprekspartner van de gemeente in overlegorganen als het Erfgoedberaad. 

Wethouder Annelies Visser van Cultuur betreurt de ontwikkeling. “Monument & Landschap heeft in het verleden veel betekend voor onze gemeente. In de tijd van voorzitters als Ton Gijsbers, Govert Janssen en Toon de Jong was het een instituut, een club om huizenhoog tegenop te kijken. Het stemt treurig dat die tijd nu voorbij lijkt te zijn.”

Uitgelicht

Digitale krant