Het 400 kilo en halve haan naar onderen getakeld.
Het 400 kilo en halve haan naar onderen getakeld. Foto: Peter Hendriks

Facelift voor kerktoren in Millingen

Algemeen

MILINGEN AAN DE RIJN – Maandag is begonnen met het ontmantelen van de kerktoren van de Antonius van Paduakerk in het centrum van Millingen. Nadat de wijzers en platen van de kerkklok verwijderd waren werd het kruis en de haan, waarvan de nek afgebroken was (in totaal 400 kilo) naar onderen getakeld. 

Omdat het hele gevaarte ruim vijf meter lang en op een hoogte staat van liefst 47 meter moest er een grote kraan aan te pas komen om de klus te klaren. Nu de kerktoren ontmanteld is, kan met de renovatie van de kerkklokken begonnen worden. Het is de bedoeling dat de verlichting van de kerkklokken het weer gaan doen en krijgt de klok een mechanisme zodat de klokken automatisch kunnen worden geluid en de wijzers gaan weer licht geven in het donker. 

Ook wordt de haan op het kruis gerepareerd. De reparatie - die weken in beslag neemt- kost 27.000 euro. Enkele duizenden euro’s zijn binnen dankzij enkele gulle gevers. Het kerkbestuur hoopt dat eveneens veel Millingenaren een steentje bij zullen dragen.

Uitgelicht

Digitale krant