De drie winnaars in de bekerwedstrijd voor de SV Mook; van rechts naar links Niek van Diepen, Jeroen van Ginneken en Jorg Benningshof.
De drie winnaars in de bekerwedstrijd voor de SV Mook; van rechts naar links Niek van Diepen, Jeroen van Ginneken en Jorg Benningshof. Foto: Huub Blom

Schakers SV Mook naar de finale

Algemeen

MOOK - Schaakvereniging Mook maakt mooie tijden door. Het eerste team is kampioen geworden en heeft in de bekercompetitie de finaledag bereikt. Onlangs speelde het team een belangrijke wedstrijd in Beuningen. Bij winst zou het kampioenschap heel dichtbij zijn. 

Halverwege de wedstrijd keek de SV Mook tegen een 3-1 achterstand aan. Via zeges van Jan Spoorenberg en Jorg Benningshof werd de stand gelijk getrokken. Tot grote opluchting wist Wim Gielen zijn bedenkelijke stelling toch remise te houden. De laatste partij bracht de beslissing. Maarten Kwaaitaal bezorgde SV Mook de twee matchpunten. 

De avond daarop speelde de laatste concurrent, de Edese SV tegen Het Kasteel in Wijchen. De Wijchenaren wonnen met 4,5 - 3,5 en zo werd de SV Mook met nog een ronde te spelen al kampioen van de eerste klasse. Komend jaar speelt het op het hoogste niveau in de Hoofdklasse. Voor de bekercompetitie moest ook Mook naar Wijchen. Na ruim twee uur spelen zette Niek van Diepen met een mooie combinatie de SV Mook op voorsprong. 

Helaas bleef de voorsprong maar kort op het scorebord staan. Frans Hazenberg vocht als een leeuw om een remise uit het vuur te spelen, maar het lukte hem niet. Jorg Benningshof was in een zeer complexe stelling terecht gekomen en het was voor menigeen onduidelijk wie de beste kansen had. Jorg had echter heel goed gezien dat de witte koning op de tocht kwam te staan. Een mat in drie zetten kon alleen voorkomen worden door de dame te offeren. Jorg maakt het daarna keurig uit. 

De verwachting was dat Jeroen van Ginneken in een lopereindspel met ongelijke lopers daarna remise zou overeenkomen. Hij toonde echter aan met een mooie doorbraak een vrijpion te creƫren. Even later gaf zijn tegenstander op. 3-1 voor de SV Mook. Op 29 april speelt het op de finaledag een halve finale een mogelijk ook de finale.

Uitgelicht

Digitale krant