Rouw bij leven

Algemeen

GROESBEEK - Rouwen om iemand die nog in leven is gebeurt regelmatig als een dierbare lijdt aan een vorm van dementie. Het roept emoties op als je ziet dat de gezondheid langzaam achteruit gaat. Op 5 juni nam geestelijk verzorger Jantine Smeijers ons mee in de verschillende fases van rouw in het Alzheimer café Groesbeek en omstreken.

Ieder mens is anders en ervaart een rouwproces verschillend. Toch verloopt dit proces bij veel mensen in fasen, met sterk wisselende gevoelens van ontkenning, verdriet, agressie, schuld en berusting. Deze gevoelens lopen soms achtereenvolgend maar ook door elkaar heen of in meerdere fases tegelijkertijd.

Ontkenning is een normale reactie om je te beschermen tegen pijnlijke gevoelens, verdriet en machteloosheid. Angst kan de kop opsteken en je kunt jezelf vragen stellen als: ‘Hoe zal het allemaal verder gaan?’ Of je voelt woede en vraagt je af waarom jullie dit moest overkomen. Uiteindelijk lukt het de meeste mensen de situatie enigszins te accepteren.

Wat kan helpen om beter om te kunnen gaan met rouw? Zorg om te beginnen dat je jezelf informeert over dementie. Het delen van je gevoelens kan steun bieden en opluchting brengen. Kijk ook eens op www.dementie.nl voor tips. Accepteer je gevoelens. Dat je af en toe boos of ongeduldig bent, hoort erbij. Soms is het fijn om met een geestelijk verzorger te praten, dat kan een pastor zijn van een kerk. Je kunt ook terecht bij het team van geestelijk verzorgers van ZinPlus. Zij zijn hier speciaal voor opgeleid. Kijk eens op de website www.zinplus.nl.

Uitgelicht

Digitale krant