De zorgtrajectbegeleider en dementie

Algemeen

GROESBEEK - Op 8 april was Martina Janssen, coördinator zorgtrajectbegeleiding regio Nijmegen in het Alzheimer-café in Groesbeek. In Groesbeek maken 90 mensen gebruik van een zorgtrajectbegeleider (ZTB), enkele mensen staan op de wachtlijst.

Een ZTB heeft als hoofddoel dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor gaat een ZTB een band met je opbouwen, ook met de mantelzorger. Een ZTB kent het proces van dementie, weet wat je kunt verwachten. Gaat samen met jou en mantelzorgers/ partner na wat er nodig is en kan hulp, zorg en begeleiding regelen. De ZTB zorgt er voor dat hulp goed op elkaar afgestemd is en helpt keuzes daarin te maken.  Als het echt niet meer thuis gaat dan gaat de ZTB samen met jou en je naasten op zoek naar een woonzorg omgeving waar je je thuis voelt. Daarna neemt de ZTB afscheid van je wat best een moeilijk moment kan zijn. Een zorgtrajectbegeleider is geen arts die een diagnose stelt, dat doet een huisarts of een geriater.

Als je klachten of vragen hebt over je geheugen kun je zelf bellen (of laten bellen) naar het aanmeldpunt voor zorgtrajectbegeleiding op 024-8903908. Als er een diagnose dementie is vastgesteld kan je huisarts of betrokken zorgverlener je ook aanmelden. Bespreek dit op tijd!
De avond werd muzikaal omlijst door het duo van ‘WoarumNie’.

Uitgelicht

Digitale krant