Afbeelding

Ritueelbegeleider, een nog redelijk onbekend beroep

Zakelijk Zaken Nieuws

NIJMEGEN - Ritueelbegeleider, een nog redelijk onbekend beroep. Toch bestaat het al zo'n vijftien jaar. Zelf ben ik als ritueelbegeleider al negen jaar aan het werk en heb ik honderden mensen begeleid bij het uitvoeren van hun ritueel: de uitvaart van een overleden naaste.

Afscheid te moeten nemen van iemand van wie je houdt, is niet eenvoudig en roept allerlei gevoelens en gedachten op. Een zorgvuldig voorbereide en goed uitgevoerde afscheidsdienst, kloppend bij het geleefde leven, helpt de overgang te maken naar het leven zonder de overledene.

Als ritueelbegeleider luister ik naar de verhalen van u als nabestaanden. Samen zoeken we naar woorden, beelden, symbolen, rituelen en muziek waarin de overledene gekend en herkend zal zijn. Ik zet me er voor in dat wie en hoe de overledene was goed tot zijn recht kan komen. Daarbij draag ik, vanuit mijn kennis en ervaring, ideeën en suggesties aan die aansluiten bij de levensovertuiging van zowel de overledene als diens naasten. Met respect voor alle gevoelens en gedachten die er zijn en met aandacht voor alle betrokkenen, groot en klein.

Markant, Joke van Eck 06 24280780.

Uitgelicht

Digitale krant