Afbeelding
Foto: Bart van der Aa

Natuurmonumenten: 'Het wordt een puinhoop in het bos'

Algemeen

Foto: Bart van der Aa

REGIO - In de Nederlandse natuur wordt het steeds drukker. Wandelaars, mountainbikers, ruiters, hardlopers brengen allemaal op hun eigen manier hun tijd door in en rond de natuurgebieden van Natuurmonumenten.

“Het is soms heel druk in het bos”, beaamt boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten. “Als mensen geen rekening houden met elkaar of als ze zich niet aan de routes en regels houden, leidt dat soms tot spanning of onaangename confrontaties en in uitzonderlijke gevallen zelfs tot agressie. “We vragen mensen om op de paden te blijven, afstand te houden van grote grazers en om honden aan de lijn te houden."

Een groeiend probleem voor Natuurmonumenten is de illegale dump van (groen)afval. Luijks en haar collega’s ruimen in het beheergebied wekelijks tientallen zakken op. Bij parkeerplaatsen en tegen woonwijken aan wordt tuinafval gestort. Natuurmonumenten krijgt veel klachten die te maken hebben met het gestegen aantal recreanten en gaat de komende tijd meer aandacht vragen voor normen en waarden in de natuur. "We willen er ook voor zorgen dat we in met name drukke gebieden en op drukke tijden als beheerder beter en vaker zichtbaar zijn. Natuurmonumenten neemt nu maatregelen om natuurbeleving voor iedereen zo prettig mogelijk te houden. Eén van de maatregelen is de inzet van extra Buitengewoon Opsporing Ambtenaren (BOA) en vrijwillige boswachters als aanspreekpunt voor bezoekers. De belangrijkste oproep is uiteindelijk voor de recreanten zelf: houdt rekening met elkaar en zorg dat het buiten leuk blijft. Voor mens en dier.”

Uitgelicht

Digitale krant