(Foto: Joop Verstraaten)
(Foto: Joop Verstraaten)

Mariagrotje in tuin Mariëndaal krijgt opknapbeurt

Algemeen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het bekende Mariagrotje in de tuin van Mariëndaal is de laatste tijd helemaal in verval geraakt. Dit tot grote ergernis van de buurt.

Nadat de hangjeugd ook het grotje ontdekt had als schuilplek en verzamelplaats, is het grotje helemaal in het verval geraakt. Twee jaar geleden werd het plan geopperd om het Mariagrotje simpel te gaan opknappen. Diverse vrijwilligers hadden zich aangeboden om werkzaamheden te verrichten. Zo is er nu een metselaar die het grotje opnieuw zou opmetselen en Diny Kuijpers zou het Mariabeeld restaureren, waar ze inmiddels al grotendeels in geslaagd is.

Tonnie Peters is benaderd voor een glas-in-loodraam. Antoinette de Haan zou het mozaïek verzorgen terwijl Richard Kerkhoff het sierhekwerk zou maken zodat het grotje 's avonds en 's nachts afgesloten kan worden. Twee jaar geleden heeft aannemer Peter Kaal al toegezegd de materialen ter beschikking te zullen stellen. Enkele vrijwilligers zijn onlangs afgereisd naar het Limburgse Steyl waar een soort gelijk grotje staat.

Vroeger stond er in het grotje een Heilig Hart beeld maar met de komst van de Duitse zusters in Mariëndaal is het Heilig hart beeld verwisseld door een Mariabeeld. In 1970 is er een aanbouwtje gezet aan het grotje wat te danken was aan toenmalige aannemer Wim Bögels die toentertijd op Mariëndaal verbleef. Een opluchting voor de omgeving is dat volgende week wordt gestart met het metselwerk en het zou mooi zijn als in oktober (Mariamaand) het vernieuwde grotje in gebruik kan worden genomen, aldus Diny Kuijpers. Inmiddels heeft aannemer Kaal een hekwerk om het grotje geplaatst.

Uitgelicht

Digitale krant