(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers) Foto: Henk Burgers

Carnavalsoptochten trekken minder bezoekers door het slechte weer

Algemeen

BERG EN DAL – De traditionele carnavalsoptochten in de gemeente Berg en Dal hebben dit jaar op de zondag minder bezoekers getrokken dan voorgaande jaren dit vanwege de slechte weersomstandigheden.

Zaterdag werd de spits afgebeten door De Polderschuupers uit Kekerdom, kinderoptocht op De Horst en de optocht in Millingen aan de Rijn georganiseerd door De Deurdouwers. Deze optocht haalde het landelijke nieuws doordat een van de deelnemende praalwagens rauwe aardappels naar het publiek gooide, waarvan er een rakelings langs een kinderwagen belandde en een andere in het gezicht van een toeschouwer terecht kwam – die daarbij een bloedneus opliep. Hierdoor ontstond er een opstootje waardoor de optocht enige tijd vertraging opliep.

De toeschouwers voor de optochten in Leuth, Ooij en Groesbeek waren allemaal gewapend met paraplu, en maar die waren dan ook echt nodig. Jammer voor de carnavalisten die maanden gewerkt hebben en op die manier hun prachtige creaties moesten tonen. De optocht in Groesbeek spande weer de kroon met liefst 130 creaties, waar de lokale thema's de boventoon voerde zoals de plaatselijke Brouwerij d'n Drul, die niet in de kerk van De Horst terecht kan, Geen Horster Abdy bier, Voetbal is oorlog, De Koekeleklef en de Groesbekse passie. En ook het kolossale paard van Troje mocht er zijn.

Overigens op een enkeling na waren alle uitgevoerde creaties perfect en een lust voor het oog. Ook bij de optocht in Ooij van De Deurzakkers moesten de kijkers de regen trotseren om de creaties van hun dorpsbewoners gade te slaan. In Beek hing het erom of de Rozenmaondag optocht in de Heksenketel nog wel door zou gaan, vanwege de harde regen en de felle wind. Toen bekend was dat de optocht definitief door zou gaan kwamen van alle kanten de praalwagens en het publiek Beek binnen. Uiteindelijk liet de zon zich ook nog zien en werd het alsnog een groot feest in de Heksenketel, waar de creaties werden bewonderd.

Dinsdag zorgde fanfare Jubilate Deo ervoor dat een gedeelte van de praalwagens, die zondag hadden deelgenomen in Groesbeek het in de Breedeweg nog eens dunnetjes over deden, nu zonder regen en met zon.

(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

Uitgelicht

Digitale krant