Logo gemeentenieuwsonline.nl

IKPAS = 40 dagen zonder alcohol

HEUMEN - In opdracht van Gezondheidscentra Samengezond schrijft Gerie van der Land-Zijderveld over bijzondere ontmoetingen tijdens de 40 dagenactie.

Ontmoeting

“Mooi dat je meedoet en van de organisatie bent, maar ik doe niet mee. Ik houd er gewoon niet van als anderen mij vertellen wat goed voor me is. Dat maak ik zelf wel uit. En bovendien, die paar glaasjes die ik drink, dat kan geen kwaad. Ik drink nooit overdag. Alleen ’s avonds, daar ontspan ik van. Nee, daar krijg je mij echt niet van af. Jij doet al voor de zevende keer mee? Waarom? Nou, dan zal je dat wel nodig hebben? Hoeveel drink je dan?”

Mevrouw is rond mijn leeftijd. Ik vertel haar over mijn pensionadorondje om vijf uur aan de keukentafel en dat we dan ’s avonds rond de klok van tien nog een glas nemen. Of twee. Daar raakt ze niet van onder de indruk.

“O, nou ja, dat is te veel? Soms gebeurt het mij ook wel dat ik wat meer drink dan een paar glaasjes. … Daar krijg je niets van volgens mij. Tenminste ik niet. Weet je, na de geboorte van mijn jongste kind kan ik mij niet heugen dat we niet ’s avonds een paar glaasjes dronken. O ja? Is er ook al een alcoholwijzer? Een test? Waar is tegenwoordig geen wijzer voor?”

Ze is toch wel benieuwd naar die alcoholwijzer. Ze gaat kijken zegt ze, op www.minderdrinken.nl. Ik ben benieuwd naar haar reactie. De eerste keer dat ik daarop keek, was ik nogal onder de indruk (schrik eigenlijk) van het advies dat ik toen kreeg vanwege die ‘paar glaasjes.’ Ook eens kijken?

Meedoen bevalt mij weer prima. En hoe gaat het met jouw?” www.ikpas.nl.

Meer berichten