(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten)

Karl Leisner 1915 -1945 herleeft tijdens pelgrimstocht van 50 kilometer Pelgrimstocht Kleef, Kranenburg, Groesbeek een feit

Algemeen

REGIO – Zondagmiddag vond de eerste overschrijdende pelgrimstocht plaats ter ere van de in 1945 overleden en zalig verklaarde Karl Leisner die Groesbeek leerde kennen van het grote kindervakantiekamp in 1934.

Met drie touringcarbussen met zowel Duitse als Nederlandse gasten werden negen ontmoetingsplaatsen aangedaan waar Karl Leisner in zijn korte leven geweest is. Als eerste werd het ouderlijk huis aan de Flandrische Strasse in Kleve aangedaan. Vervolgens werd het huidige Freiherr – vom – Stein – Gymnasium aan de Römerstrasse in Kleef aangedaan. Als derde ontmoetingsplaats was de St. Peter und Paulkerk in Kranenburg.

De vierde plaats was de grensovergang bij Wyler, waarna men naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek gingen. De zesde ontmoetingsplaats was de Karl Leisner Mariakapel boven Gasterij 't Groeske waar het grensoverschrijdend Sankt Cäcilienchor van de parochie St. Johannes Baptist uit Wyler enkele liederen ten gehore bracht. Hierna vertrokken de pelgrims naar de Mariakapel van de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek, omdat Karl Leisner een Mariavereerder was. Vervolgens kwamen de pelgrims langs het informatiebord op de hoek van de Knapheideweg / Ruyterstraat waar Karl in 1934 een groot vakantiekamp heeft gehouden met Duitse jongeren. Als laatste ontmoetingspunt was de Propstei – und Stiftskirche St. Maria Himmelfahrt in Kleef waar een herinneringsmonument is opgericht ter ere van Karl Leisner.

Voor de pelgrims die hebben deelgenomen aan de eerste pelgrimstocht was het een indrukwekkende tocht die ongetwijfeld door velen pelgrims uit binnen- en buitenland zal worden gehouden. Om te lopen is het te ver; de pelgrimsroute is 50 kilometer, met de fiets is het te doen. Een prachtige prospectus- over het leven van Karl Leisner en de route van de pelgrimstocht is voor iedere pelgrim gratis te verkrijgen.

(foto: Joop Verstraaten)

Uitgelicht

Digitale krant