Logo gemeentenieuwsonline.nl
Warming-up voor jong en oud. (foto: Henny Brinkhof)
Warming-up voor jong en oud. (foto: Henny Brinkhof) (Foto: Henny Brinkhof)

Judo: voor jong en oud

GROESBEEK - Tussen het bijna dagelijkse portie voetbalgeweld door, zie je heel af en toe judo op TV. Dat gebeurt eigenlijk alleen als er iets bijzonders gebeurt. 29 augustus was zo’n dag. Noël van ’t End werd toen wereldkampioen in de klasse tot 90 kg.

Op de judomat in Groesbeek kun je kinderen van een jaar of zes zien judoën. Nou ja, het lijkt meer op spelen: ze kruipen of rollen over de grond en over elkaar. Oudere judoka’s die al langer de sport beoefenen kunnen al goed valbreken en kennen al veel grond- als werptechnieken. Zij leren ook dat je rekening houdt met anderen.

Judo is een ongevaarlijke sport. Doordat een judoka leert hoe hij moet vallen, valt hij niet snel verkeerd. Daarnaast kent de judo regels, die ervoor zorgen dat je je mede-judoka’s niet bezeert. Je hoeft dus niet bang te zijn voor blessures.

De technieken die je leert zijn aangepast aan je leeftijd. Minder geschikte technieken worden bij jeugdjudo weggelaten. Als je goed genoeg bent, mag je meedoen met de jeugdselectie en ga je toernooien af.

Senioren leggen zich vooral toe op technieken. Ook besteden ze veel aandacht aan hun conditie. Bij hen vinden wedstrijden vooral op de grond plaats. Dat voorkomt blessures.

Judo is goed voor je lichaam. Tijdens een wedstrijd gebruik je alle spieren. Daarom wordt je ook zo snel moe, maar ook lenig en sterk. Judo is ook goed voor je zelfvertrouwen. In het begin is stoeien met regels, later wordt het meer: je tegenstander te snel en te slim af zijn. Je kunt in judo altijd je energie kwijt en je leert je grenzen kennen. Meer info staat op: http://judogroesbeek.nl.

Meer berichten